Linkovi

U jeku trgovinskog rata Tramp optužio Kinu za mešanje u izbore


Američki predsednik Donald Tramp optužio je Kinu da "aktivno pokušava da utiče na američke izbore" i zapretio "velikom i brzom ekonomskom osvetom" ako Peking uzvrati merama koje bi nanele štetu američkim radnicima.

Tramp nije pružio dokaze za optužbe, niti je precizirao da li Kina navodno pokušava da se meša u predstojeće kongresne izbore.

Kina je prethodno saopštila da nema drugog izbora nego da uzvrati na odluku predsednika Trampa da uvede tarife od 10 odsto na kineske proizvode u vrednosti od 200 milijarde dolara.

Peking je u utorak najavio da će povećati tarife na američke proizvode vredne 60 milijardi dolara. U kratkom saopštenju, kinesko Ministarstvo trgovine je poručilo da "Kina nema drugog izbora nego da odmah uzvrati da bi zaštitila legitimna prava, interese i poredak u međunarodnoj slobodnoj trgovini".

Kineski dnevnik "Global tajms", kojeg podržava Komunistička partija, upozorio je u ponedeljak da se Kina neće samo braniti, ako Tramp odluči da uvede nove tarife. Zvaničnici Ministarstva trgovine saopštili su da su zbog najnovije runde tarifa neizvesni i napori predstavnika obe zemlje da se ponovo sastanu i pregovaraju o trgovini.

Iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je u utorak da su razgovori jedini ispravan način da se reši trgovinski spor, dok je portparol Geng Šuang optužio Sjedinjene Države da su neiskrene.

Američke tarife na kineske proizvode stupaju na snagu za manje od nedelju dana, 24. septembra, zbog čega dve strane nemaju mnogo vremena za pregovore.

Predsednik Tramp je u ponedeljak upozorio da će, u slučaju da Kina uzvrati recipročnim merama protiv američkih poljoprivrednika ili drugih sektora, Vašington "odmah preći na treću fazu, odnosno uvođenje tarifa na kineske proizvode u vrednosti od 267 milijardi dolara". To bi se odnosilo na sve kineske proizvode, koji se uvoze u Sjedinjene Države.

Američke i evropske kompanije, koje posluju u Kini, saopštile su da će uvođenje dodatnih američkih tarifa dodatno opteretiti njihovo poslovanje.

Prema istraživanju, koje su u Kini sprovele američka i evropska privredna komora, trgovinski spor već je pogodio lanac snabdevanja stranih kompanija, od kojih su neke odlučile da premeste proizvodnju iz Kine i Sjedinjenih Država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG