Linkovi

Zaoštreni sukobi na istoku Ukrajine


Ukrajinski vojnici i lekar unose ranjenog vojnika u bolnicu u Izumu u blizini Slovjanska, 3. juna 2014.
Ukrajinski vojnici i lekar unose ranjenog vojnika u bolnicu u Izumu u blizini Slovjanska, 3. juna 2014.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je upozorio gradjane Donjecka da ostanu u svojim domovima zbog intenzivnog sukoba izmedju vladinih snaga i proruskih separatista.

Sukob izmedju vladinih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini danas se nastavlja dok obe strane tvrde da su drugoj nanele gubitke.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, Oleksander Turčinov je danas rekao u parlamentu da je „logor pobunjenika“ u blizini grada Severodonjeck u regiji Lugansk uništen i da je veliki broj, kako je naveo, „terorista“ ubijen. On je istakao da su bezbednosne snage preduzele korake da „oslobode i severni deo susedne regije Donjeck“.

Takodje danas, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je upozorio gradjane Donjecka da ostanu u svojim domovima zbog intenzivnog sukoba izmedju vladinih snaga i proruskih separatista. Upozorenje je imalo za cilj posebno stanovnike Slavjanska, uporišta pobunjenika i onih u obližnjim gradovima Kramatorsk i Krasni Liman.

Separtistički samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska, Vjačeslav Ponomajrov tvrdi da su njegove snage u tom gradu oborile ukrajinski borbeni avion tipa SU-25 i jedan helikopter i uništile nekoliko tenkova, kao i oklopni transporter. Medjutim, ukrajinski vojni predstavnik je demantovao da je bilo kakva letelica oborena. Takodje danas u eksploziji u gradu Lugansku, za koju separatisti krive vladu, u regionalnoj administrativnoj zgradi koju koristi separatistička samoproglašena Narodna republika Lugansk, stradalo je čak sedam ljudi.

Sukob u blizini Luganska ponovo je podstakao kritiku povodom uloge Rusije u sve više nasiljem zahvaćenoj istočnoj Ukrajini. Stejt department je optužio Rusiju da podržava pobunu slanjem ruskih boraca i oružja i rekao da Moskva nije „učinila ništa da obustavi“ prekogranični transfer te vrste.
XS
SM
MD
LG