Linkovi

Zanijer: Sever Kosova najveći izazov


Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer na konferenciji za novinare u Prištini (arhivski snimak)
Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer na konferenciji za novinare u Prištini (arhivski snimak)

Uprkos obavljenoj rekonfiguraciji i smanjenju obima misije, UNMIK i dalje obavlja važnu političku ulogu na Kosovu, ocenio je u Vašingtonu šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, dodajući da je u pitanju “najpolitičnija”od svih mirovnih misija. On je dodao da je ključni zadatak UNMIK-a da se ostvari pomirenje i stabilnost na terenu. Posle sinoćnjeg predavanja u školi za medjunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins, Zanijer je u razgovoru za naš program razmotrio izazove i ulogu UN na Kosovu.

Lamberto Zanijer trenutnu situaciju na Kosovu opisuje kao zamrznuti konflikt, ali ocenjuje da je pozitivno što započinje politički proces koji bi dve strane trebalo da dovede za pregovarački sto. On kaže da se posle izricanja savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde pokazalo da je za većinu članica kosovska nezavisnost političko a ne pravno pitanje.

Imam osećaj da mišljenje Medjunarodnog suda pravde nije imalo veliki uticaj na Savet bezbednosti. Videćemo kako se razvija sednica u petak, ali verujem da će Savet bezbednosti, kao i na sastanku u avgustu, pozdraviti proces koji vodi ka direktnom dijalogu Beograda i Prištine. Mislim da je zaista došlo vreme da se strane dovedu za isti sto i direktno razgovaraju i veoma je dobro da je Evropska unija prisutna u tom procesu.

Zanijer ne smatra da će promena vlade u Prištini uticati na dijalog sa Beogradom.

“Moraćemo da vidimo rezultat decembarskih izbora, kakva će koalicija nastati, ali ne očekujem rezultat koji bi otežao dijalog, to bi me veoma iznenadilo. Čini mi se da kosovsko rukovodstvo jasno uvidja značaj angažovanja u tom smeru, a tu viziju dele i zemlje koje pružaju najveću podršku Kosovu.”

Dijalog o praktičnim pitanjima je trenutno u centru pažnje ali će proces pristupanja Evropskoj uniji, što je strateško opredeljenje Srbije, u jednom trenutku verovatno zahtevati razrešenje pitanja srpskog priznavanja nezavisnosti Kosova, smatra šef UNMIK-a. On kaže da situacija na severu predstavlja najveći izazov za kosovske vlasti, čija se strategija integracije zasniva na investicijama i novim projektima, ali i policijskim akcijama sprovodjenja zakona, što dovodi do konflikta sa srpskom stranom.

Protesti u Kosovskoj Mitrovici (arhivski snimak)
Protesti u Kosovskoj Mitrovici (arhivski snimak)

“Ujedinjene nacije se nisu izjašnjavale o sadržaju strategije vlasti u Prištini. Ono što je važno su modaliteti primene te strategije. Svaka strategija je dobra ako je zasnovana na razgovorima sa svim relevantnim učesnicima, ljudima na terenu i zajedničkoj viziji. Što se mene tiče, smatram da je opasno kada se traže prečice, kada se pokušava stvaranje “de facto” situacije na terenu bez odgovarajuće pripreme i konsultacija, jer to dugoročno gledano može da dovede do nestabilnosti, pa i krize.”

Zanijer ne smatra da je ideja o teritorijalnoj reorganizaciji Kosova dobro rešenje, iako primećuje da bi takav dogovor verovatno predstavljao prečicu za izlaz iz komplikovane situacije.

Sa stanovišta Ujedinjenih nacija, šta god dve strane odluče da je u njihovom najboljem interesu, ne verujem da bih se tome aktivno suprotstavljao. Izrazio sam bojazan da, ako se ne obavi na ispravan način, bilo koja promena ili razmena teritorije u jugoistočnoj Evropi bi mogla da postane faktor nestabilnosti. Ali opet, sve se svodi na mišljenje dveju strana, i ja svakako ne bih postavljao uslove koji bi isključili ili otežali stranama da zaštite svoje interese na najbolji način.”

Kosovske vlasti UNMIK vide kao svojevrstan “negativan simbol”, primećuje Zanijer, koji je u septembru reagovao na optužbu kosovskih vlasti da prisustvo UNMIK-a usporava integraciju severnog dela Kosova.

“Rekao sam im da to nije tačno i tražio da mi navedu zašto misle da je to slučaj. Mi nismo tu da budemo prepreka već most, i zaista želimo da pomognemo u pronalaženju rešenja. Kako stvari sada stoje, mi smo administrator Severne Mitrovice. Čim vidimo da se tu pojavljuje lokalna administracija koja ima podršku gradjana i uzima u obzir interes manjinskih zajednica, više ne bi bilo razloga za moje prisustvo I ja bih bio prvi koji bi zatvorio kancelariju i otišao.”

Prema Zanijerovim rečima, UN žele da pronadju dobru izlaznu strategiju za misiju na Kosovu, ali ne žele da ostave za sobom nesredjeno stanje, već pomirenje i dobre rezultate.

XS
SM
MD
LG