Linkovi

Zamka za crtače grafita u sidnejskom metrou


Naprava, nazvana “Mousetrap”, odnosno mišolovka, koju je osmislila australijska kompanija “Technique Risk”, može da detektuje isparavanja markera i auto-lakova.

Gradovi širom sveta odvajaju značajna sredstva za borbu protiv umetnika koji crtaju grafite i tako oštećuju zgrade, vozila javnog prevoza pa čak i spomenike. Zvaničnici u Sidneju u Australiji zato se nadaju da će nova tehnologija bazirana na mirisima hemikalija najzad zaustaviti delikvente u pokušajima da crtaju po unutrašnjosti putničkih vagona u gradskim vozovima.

Poput mnogih drugih gradova, gradski vozovi u Sidneju izloženi su vandalizmu, najviše grafitima koji su iscrtani markerima ili auto-lakom. Bezbednosne kamere pomažu, ali vagona ima previše da bi svi bili pod konstantnom prismortom.

Međutim, novi bezbednosni sistem baziran na “elektronskom nosu” predstavljen je krajem prošle godine, i kako kaže Generalni direktor sidnejske železnice, Hauard Kolins – izgleda da je efikasniji od dosadašnjeg.

“Već smo 50 ljudi kaznili za prekršaje i kako primenjujemo ovaj sistem u drugim vozovima, pokazuje se sve uspešnijim”.

Naprava, nazvana “Mousetrap”, odnosno zamka za miša, koju je osmislila australijska kompanija “Technique Risk”, može da detektuje isparavanja markera i auto-lakova. Ona brzo upoređuje te mirise sa poznatim vrstama farbi, a zatim se aktivira alarm povezann sa najbližom sigurnosnom kamreom, objašnjava osnivač kompanije Mark Bajers.

Snaga ovog sistema je u činjenici da obezbeđenje ili policija prave sistem na terenu koristeći mobilni telefon. Informacije koje dobijaju su broj voza ili vagona, lokacija gde se sve odigralo i kuda voz ide”.

Delikventi ne mogu da onesposobe sistem jer su senzori skriveni u zidovima voza. Policajci u civilu, koji patroliraju u vozovima i na stanicama, mogu brzo da reaguju i uhvate počinioca na delu. Kolins kaže da sistem ima još prednosti.

“Sada pravimo profil gde i kada su se dogodili ovi incidenti tako da policija može da ima informacije o tome gde će se prekršaj najverovatnije dogoditi i u tokom kog dela dana”.

Kolins još dodaje da je zahvaljujuću “Mousetrap”-u većina sidnejskih vozova očišćena od grafita. Instaliranje sistema košta oko pola miliona dolara, što je mali iznos u odnosu na 34 miliona dolara koliko sidnejska železnica godišnje troši na uklanjanje grafita.

XS
SM
MD
LG