Linkovi

Zakon o istopolnom partnerstvu pred parlamentom CG


Skupština Crne Gore (skupština.me)
Skupština Crne Gore (skupština.me)

Vlada Crne Gore utvrdila je na svojoj redovnoj sjednici održanoj u četvrtak Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, saopštili su zvaničnici.

Generalna direktorica Direktorata za unaprjeđenje ljudskih i manjinskih prava Vlade, Blanka Radošević Marović, rekla je novinarima nakon sjednice da se najveći dio zakona odnosi na “niz prava i obaveza koje se podrazumjevaju za heteroseksualne parove”, kao i da je najviše prostora posvećeno pravnim dejstvima zakona.

„Posebno je normirano izdržavanje između partnera, detaljno su regulisani imovinski odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu“, navela je Radošević Marović, objašnjavajući da su zakonom detaljno regulisana pitanja međusobnog naslijeđivanja i poreski status partnera „Partneri su u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava socijalne i dječje zaštite“.

Predstavnica Vlade je istakla da se time što će se omogućiti ostvarivanje tih prava osobama istog pola neće ugroziti ili umanjiti prava osoba koje nisu pripadnici LGBT populacije.

Istovremeno, kako je rekla Radošević Marović, Predlogom zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece.

„Postoji samo jedan oblik izdržavanja i to je regulisano članom, prema kojem je mogiće izdržavanje djeteta ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje djeteta“, rekla je Radošević Marović.

Radošević Marović navela da će novi zakonski propis biti u primjeni za godinu, navodeći da je taj period potreban kako bi bili donijeti podzakonski akti, registi i druga prateća dokumenta neophodna za primjenu zakona.

Ona je saopštila i da su međunarodne organizacije, delegacija EU u Crnoj Gori i OEBS, kao i crnogorski ombudsman, “pomno pratili rad na predloženom zakonu u svojstvu aktivnih posmatrača”.

Organizacije koje štite prava LGBT osoba pozdravile su usvajanje Predloga zakona i ocijenili da je Vlada “istupila još jedan korak mimo deklarativnog”, pozivajući poslanike Skupštine Crne Gore da pokažu da zaista brane interese svih građana i usvoje zakon.

“Srećni smo što smo došli do trenutka u kojem zakon konačno može da krene ka parlamentu i očekujemo da će poslanici i poslanice na prvom sljedećem zasijedanju u Skupštini glasati za ovaj zakon”, rekao je predsjednik Upravnog odbora "Kvir Montenegra" Danijel Kalezić i dodao da “ćemo biti u prilici da konačno koristimo osnovna ljudska prava koja i dalje nemamo i samim tim prestati da živimo kao građani drugoga reda”.

XS
SM
MD
LG