Linkovi

Zakazan samit korejskih lidera za 27. april


Trg Kil Il Sun u Pjongjangu, Severna Koreja 2014.

Severnokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mu Džae-in će održati bilateralni samit 27. aprila.

Datum za taj istorijski susret je zakazan u četvrtak tokom sastanka izaslanika dve Koreje u pograničnom mestu Panmundžom, u demilitarizovanoj zoni, koja deli dva rivala od gradjanskog rata 1950-1953.

Lideri Severne i Južne Koreje su se sastali samo dva puta od podele poluostrva prvi put 2000. i poslednji put 2007.

Sporazum o medjukorejskom samitu je postignut samo nekoliko dana posle iznenadne posete Kim Džong Una Kini, njegove prve medjunarodne posete od kako je stupio na vlast 2011, posle smrti njegovog oca Kim Džong Ila.

Kina je saopštila da je Kim potvrdio predanost denuklarizaciji korejskog poluostrva i angažovanju na razgovorima sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama tokom razgovora sa predsednikom Ši Djinpingom.

Severnokorejski i južnokorejski izaslanici će se sastati ponovo naredne srede 4. aprila da finalizuju detalje samita Kim-Mun.

U Vašingtonu, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je tvitovala da je "kampanja maksimalnog pritiska primorala Kim Džong Una da izadje iz izolacije", i dodala da će se pritisak na Severnu Koreju nastaviti sve dok Pjongjang ne preduzme "istinsku akciju prema denuklearizaciji."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG