Linkovi

Zajedničke vežbe NATO i CG


Četiri broda stalne NATO Grupe za protivminska dejstva i dva broda Mornarice Vojske Crne Gore počeli su danas zajedničku trodnevnu vježbu pod nazivom "Džoint efort 2015" (Joint effort), saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Crna Gora je po prvi put domaćin jednoj vežbi ovog tipa i prva vježba koju Mornarica Crne Gore izvodi sa stalnom NATO Grupom za protivminska dejstva.

"Ovo je izuzetna prilika za oficire i jedinice Mornarice Vojske Crne Gore da planiraju i komanduju snagama po NATO procedurama, usvajaju NATO standarde na svim nivoima, te provere obučenost sopstvenih snaga i uspostave bližu saradnju sa partnerima iz NATO-a", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore.

Četiri broda Stalne NATO Grupe za protivminska dejstva u Crnoj Gori su od prošlog petka. Reč je o Grupi koja je prvenstveno zadužena za čišćenje podmorja u Mediteranu i Crnom moru od ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. veka.

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković, na dočeku prijateljskih brodova, istakao je snažnu vezu Crne Gore i NATO-a:

"Ovakve aktivnosti značajno doprinose, prije svega, daljoj izgradnji sposobnosti Mornarice VCG za nacionalne potrebe, zatim njenoj interoperabilnosti i obučenosti za učestvovanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, čime dajemo svoj aktivan doprinos izgradnji mira i stabilnosti u svijetu“, kazao je komandant Vuković.

On je povukao istorijsku paralelu, podsjećajući da ovo nije prva posjeta Crnoj Gori od strane jedne od četiri postojeće grupe NATO pomorskih snaga, te da se prva ovakva posjeta realizovala već u prvoj godini nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

"Tada, 2007. godine, posjeta tri broda u okviru NATO taktičke pomorske grupe predstavljala je snažnu podršku Crnoj Gori od strane zemalja NATO i doprinijela učvršćivanju nove geopolitičke realnosti na Zapadnom Balkanu“, istakao je Vuković i dodao da obije ove posjete posmatra u kontekstu sve izvjesnijeg završetka integracionog procesa učlanjenja Crne Gore u NATO.

Načelnik Štaba Savezničke pomorske komande NATO-a MARCOM iz Nortvuda u Velikoj Britaniji, kontraadmiral Đorđo Lacio smatra da su bezbjednosni izazovi na Mediteranu, pa i na Jadranu, kao njegovom integralnom dijelu, veliki, budući da je taj dio Evrope istorijski bio tranzitno područje.

On je, međutim, dodao da aktuelnu izbjegličku krizu u Evropi ne možemo posmatrati samo kao sigurnosni izazov, već da je riječ o kompleksnom procesu koji ima prvenstveno humanitarni, sociološki i ekonomski karakter.

“NATO nije uključen u aktuelnu izbjegličku krizu, a da li će biti, zavisi od odluke njegovih 28 članica. Smatram da su dešavanja oko izbjegličke krize, barem u ovom momentu, potpuno u nadležnosti Evropske unije i njenih institucija. U svakom slučaju NATO je savršeno svjestan da je riječ o velikim izazovima”, kazao je Lacio.

Lacio je podsjetio da NATO aktivno djeluje na Mediteranu još od 2001. godine, kroz operaciju “Aktivno nastojanje”, a da stalne grupe kao što je Grupa za protivminsko djelovanje koju čine četiri broda, koja se nalaze u posjeti Luci Bar, imaju značajnu ulogu u održanju bezbjednosti na Mediteranu i u Crnom moru.

Vježba pod nazivom „JOINT EFFORT 2015“ u kojoj će učestvovati brodovi NATO i Mornarice VCG, sastojaće se iz vježbi združenog plovljenja, presrijetanja na moru, vježbi traganja i spašavanja i vježbi protivminskih operacija na moru.

Svi brodovi koji učestvuju u vježbi, danas su u formacijskom stroju obišli Bokokotorski zaliv.

XS
SM
MD
LG