Linkovi

Zajedničke vežbe za bezbednost građevinskih radnika


.
.

Iako znamo da je vežbanje dobro za nas, većina nas ne uspeva da ga uključi u svoj dnevni ritam. Međutim, to nije problem za radnike građevinske firme Mortenson.

Stotine građevinskih radnika koji zajednički rade čučnjeve verovatno ne bi bile neobičan prizor u delovima Istočne Azije – ali na američkom srednjem zapadu?!

"Pre nekoliko godina, na izvesnim tržištima u zemlji, naš program zagrevanja dočekan je sa mnogo mrštenja i skepticizma. Danas, to je deo naše kulture”, objašnjava direktorka za bezbednost Mel Lengles.

Građevinska firma Mortenson uvela je dnevne časove istezanja za svoje radnike pre oko 20 godina. Direktor programa za sportski trening na univerzitetu Market, Kris Gajzer, kaže da je to dobra ideja.

"To navodi radnike da promene svoje mentalno stanje, prestanu da razmišljaju o kući i svakodnevnim problemima i prebace koncentraciju na radno mesto, kada se udruže sa svojim kolegama, svojim saigračima da ih tako nazovemo.”

Program ima prednosti i što se tiče bezbednosti, budući da radnici na ovoj građevini upravljalju teškim mašinama i instaliraju panele na krovu nove sportske arene. Rana jutaranja rutina vežbanja priprema i um i telo za potencijalno opasan posao koji ih čeka.

"Na svakoj građevini morate da budete mentalno spremni za opasnosti jer stvari se stalno dešavaju, konstantno menjaju, i morate da budete uvek u pripravnosti”, kaže radnik Toni MIler.

Vrednost grupnih vežbi pod vedrim nebom mogla bi da ubedi druge američke firme da započnu dan i svojih radnika jednom serijom čučnjeva.

XS
SM
MD
LG