Linkovi

Virus zika i dalje zbunjuje stručnjake


Daniele Santos, 29, holds her son Juan Pedro who is 2-months-old and born with microcephaly, after bathing him at their house in Recife, Brazil, Feb. 9, 2016.
Daniele Santos, 29, holds her son Juan Pedro who is 2-months-old and born with microcephaly, after bathing him at their house in Recife, Brazil, Feb. 9, 2016.

Svetska zdravstvena organizacija trudi se da razreši zagonetku zika virusa koji se veoma brzo širi u Latinskoj Americi i Karibima. Virus se povezuje sa deformitetima kod beba, i kod odraslih, sa jednom vrstom paralize.

Stručnjaci nemaju odgovore na mnoga pitanja, kao ni građani sa kojima je razgovarao Glas Amerike.

Najveća zabrinutost povodom zika virusa je moguća veza sa mikrocefalijom, bebe rođene sa abnormalno malom glavom i mozgom. Virus se širi po Latinskoj Americi i Karibima, ali građani sa kojima smo razgovarali u Vašingtonu su zabrinuti.

“Dobila sam bebu prošle godine u junu i zapravo sam veoma zabrinuta zbog drugih majki", kaže Liza Ortiz.

“Imam veliki broj članova porodice, sestre, rođake na koje bi to moglo da ima negativan uticaj, zato sam veoma zabrinut”, ističe Toni Rodžers.

Neki lekari su naveli da su pronašli zika virus u mozgovima beba koje su umrle ubrzo nakon rođenja.

“Ne znamo stepen povezanosti, da li je zaista uzročnk, da li zika plus nešto drugo uzrokuje mikrocefaliju, da li je zika virus interaktivan sa nečim drugim ili nema nikakve veze sa zikom. Ne znamo to”, priznaje Entoni Fauči, direktor Nacionalnih instituta za zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će biti potrebno još nekoliko nedelja da bi se ustanovilo da li postoji veza. Agencija je takođe navela da će test za ziku biti dostupan uskoro kao i da se radi na pronalaženju vakcine.

U jednom tvitu upućenom emisiji Glasa Amerike za Afriku od Kinga Kromaha postavljeno je pitanje kako se virus prenosi. Virus se prenosi sa osobe na osobu kada komarac ugrize inficiranu osobu i zatim ugrize nekog drugog. Ljudi su takođe imali pitanja o simptomima. Osamdeset odsto onih koji se zaraze, nemaju simptome.

“Među 20 odsto onih koji imaju, radi se o umerenim simptomima o kojima smo govorili, osip, crvenilo u očima i groznica", objašnjava Džon Mišod iz Fondacije Kajzer.

Gledalac iz Zambije upitao je o dolasku virusa u Afriku. Zika je poreklom iz Ugande ali ne izgleda da uzrokuje mikrocefaliju. Ali, ako bi se vratila u Afriku iz Brazila, niko ne zna kakav bi ishod mogao da bude.

“Trebalo bi da budemo oprezni, za svaki slučaj. Nikada ne znate koliko brzo može da se proširi”, kaže Liza Ortez.

Sa tim se slažu i stručnjaci.

“Ne želim da kažem ali uplašen sam, to je istina. Još nemamo dovoljno informacija da bismo odgovorili na mnoga veoma dobra pitanja koje postavljaju gledaoci” navodi Ron Veldman sa Univerziteta Džordž Vašington.

Glas Amerike će nastaviti da prenosi informacije o zika virusu, dok naučnici nastavljaju da rešavaju njegovu misteriju i dok se testovi, tretmani i vakcina, razvijaju.

XS
SM
MD
LG