Linkovi

Zagadjenje od dizel goriva - gorući problem


Svetska zdravstvena organizacija upozorava da 92 odsto stanovništva u svetu živi u okruženju veoma velikog zagađenja vazduha. Mnogi evropski gradovi su obećali da će odustati od automobila na dizel gorivo i postoji nada da će se usavršavanjem električnih automobila povećati njihova potražnja. Iz jednog od najzagađenijih evropskih gradova Londona, izveštava dopisnik Glasa Amerike Henri Ridžvel.

Nevidljive oblake otrovnih gasova, koji se šire ulicama Londona, snimila je infracrvena kamera koja se inače koristi u naftnim rafinerijama. Kompanija, Flir Systems, koja je snimila ovaj video, kaže da snimak pokazuje ceo proces zagađenja vazduha. Stručnjaci kažu da pešaci obično nisu svesni koliko su izloženi direktnom “sirovom zagađenju”.

“Jedan od problema da se skrene pažnja šire javnosti na taj problem koji predstavlja veliku pretnju po zdravlje, je to što su ti otrovni, izduvni gasovi danas ustvari nevidljivi. To nije više onaj gusti smog kao 50-tih i 60-tih godina prošlog veka od koga ste teško mogli da vidite bilo šta drugo”, navodi Martin Vilijams iz Kings koledža u Londonu.

Pitanje je … šta mi ustvari udišemo na saobraćajem zagušenim ulicama?

“Udišemo čestice čađi koje izbacuju vozila na dizel gorivo i to je gorući problem jer ugrožava zdravlje ljudi. To zagađenje je odgovorno za oko 30 hiljada prevremenih smrtnih slučajeva širom Britanije. Drugi zagađivač koji je od nedavno na listi, jer izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, je azot dioksid, otrovni gas crvenkaste boje i jakog gorkog mirisa koji takođe izbacuju vozila na dizel gorivo”, ističe Vilijams.

Vozila na dizel gorivo se smatraju najvećim zagađivačima vazduha u urbanim sredinama. Skandal izazvan pokušajem nemačkog proizvođača automobila Folksvagena da prikaže nižu vrednost emisije gasova dizel motora, poznat kao “dizel- vrata” izoštrio je fokus na isključivanju dizel motora iz saobraćaja.

“Jasno je, naročito posle skandala “dizel- vrata”, da je automobilska industrija izložena pritisku zbog narušavanja javnog zdravlja i to je jedan od razloga što se sve više radi na proizvodnji električnih vozila”, navodi Ariba Hamid iz organizacije Grinpis.

Na prošlomesečnom sajmu automobila u Parizu, dominirala su električna vozila. Folksvagen je najavio da do 2025. planira prodaju 2 do tri miliona električnih vozila.

“Trebalo bi povećati standarde auto industrije kod planiranja kvaliteta, kada su u pitanju izduvni gasovi, što bi ubrzalo i prelaz na elekrična vozila.”

U prošlomesečnom izveštaju, Svetska zdravstvena organizacija navodi da 90 odsto ljudi živi u mestima gde zagađenost vazduha prelazi granice dozvoljenog. Stručnjaci tvrde da bi električna vozila mogla da budu rešenje ukoliko bi se za proizvodnju struje koristili obnovljivi izvori energije.

XS
SM
MD
LG