Linkovi

Hiljade žrtava zagađenja vazduha i vode


Peking, Kina
Peking, Kina

Naučnici koji se bave zaštitom okoline zabrinuti su zbog uticaja zagađenja vazduha i vode na zdravlje planete kao i njenih stanovnika.

Glavni gradovi Kine i Indije bili su prekriveni smogom kada je 30. novembra počeo samit o klimatskim promenama u Parizu.

Izduvni gasovi iz automobila i dimnjaka doprinose zagađenju vazduha u celom svetu. Studije su pokazale da zagađenje vazduha ubija.

“Znamo da kada je kvalitet vazduha loš raste broj prijema u bolnicu zbog astme i kardiovaskularnih bolesti. Znamo da je broj smrtnih slučajeva veći kada je kvalitet vazduha loš”, kaže Petrik Brajsi iz Centra za kontrolu bolesti.

Istraživanje univerziteta Stenford pokazalo je da svako povećanje temperature za jedan stepen celzijusa, izazvano ugljen-dioksidom, može da vodi ka hiljadu smrtnih slučajeva svake godine u Sjedinjenim Državama.

U svetskim razmerama, to bi moglo da se prevede kao 20 hiljada smrtnih slučajeva godišnje, po jednom stepenu celzijusa. Deca, starije osobe i oni koji žive u gradovima su izloženi najvećem riziku. Smanjenje izlaganja saobraćaju može da pomogne poboljšanju kvaliteta vazduha.

“Možemo da ohrabrujemo vožnju biciklom, više putnika u jednom automobilu, javni prevoz, sve što bismo mogli da učinimo kako bismo smanjili količinu saobraćaja takođe može da popravi zdravlje ljudi”, ističe Brajsi.

Zagađena voda takođe ubija. Globalna procena Svetske zdravstvene organizacije o bolestima izazvanim hranom, ukazuje da su deca žrtve skoro jedne trećine od gotovo pola miliona smrtnih slučajeva zbog zagađene hrane svake godine. Nebezbedna voda je deo uzroka.

“Moramo da razumemo šta su zagađivači, šta su posledice konzumiranja, kuvanja, kupanja sa takvom vodom i da zatim sarađujemo sa zajednicom kako bismo napravili plan za smanjenje rizika, tako što bismo promenili izvore snabdevanja vodom.”

Brajsi kaže da klimatke promene, kao posledica, dovode do mnogo snažnijih oluja. Takve oluje mogu da izazovu poplave u kojima otrovi mogu da zagade izvore vode i useve. Sudeći prema analizi Ujedinjenih Nacija, klimatske promene utiču na izvore vode i predstavljaju dodatni stres za ljude, poljoprivredu i prirodnu okolinu.

XS
SM
MD
LG