Linkovi

Zaev: Od dijaloga Beograda i Prištine zavisi ceo region


Makedonski premijer Zoran Zaev u poseti Beogradu, 21. novembar 2017.
Makedonski premijer Zoran Zaev u poseti Beogradu, 21. novembar 2017.

Krajem februara ili početkom marta biće održana zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije - jedan je od dogovora postignutih tokom današnje posete premijera Makedonije Zorana Zaeva Beogradu. Takođe, biće otvoreni i kulturno-informativni centri u Beogradu i Skoplju.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da je važno da rešenje u dijalogu Srbije i Kosova bude postignuto što pre, jer od toga, kako je ocenio, zavisi i evropska perspektiva celog regiona.

Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Zaev je, govoreći o nedavnom diplomatskom incidentu između dve zemlje, rekao da je rešenje nađeno na prijateljski i diplomatski način. U tom kontekstu, Zaev je istakao da obaveštajne službe treba da budu povezane, razmenjuju informacije i međusobno se pomažu.

"Makedonija poštuje dijalog koji je Srbija otvorila sa Kosovom, odnosno Beograd i Priština, i verujem da će u interesu Srbije biti nađeno rešenje. Mi to podržavamo u potpunosti i nadamo se da će biti što skorije, zato što je važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu. Ali, verujte, od pitanja zavisi i perspektiva celog našeg regiona", rekao je Zaev.

Premijeri Srbije i Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev u Beogradu, 21. novembar 2017.
Premijeri Srbije i Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev u Beogradu, 21. novembar 2017.

Kako je ocenila premijerka Srbije Ana Brnabić u regionu će još neko vreme postojati tenzije, ali je važno da se vodi dijalog. Posle razgovora sa makedonskim kolegom, Brnabić je istakla da bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih integracija Zapadnog Balkana i poručila da će Srbija, kao jedan od lidera regiona podsticati i partnere iz regiona.

Takođe, ona je izjavila da Srbija daje veliki značaj nacionalnim manjinama, sa kojima Vlada ima dobru saradnju.

"Niko ovde ne stavlja probleme ispod tepiha, ovo nisu razgovori u kojima se ne otvaraju i teška pitanja. Važno je samo da o tim pitanjima razgovaramo, i da se informišemo o međusobnim potezima, pre nego što se oni javno obelodane, kako bi mogli da razgovaramo o njima pre nego što se tenzije dese", istakla je Brnabić.

Tokom dana, Zaev se sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tom prilikom izjavio da Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja, kao i da zajednički cilj i najveći interes obema zemljama treba da budu mir i stabilnost u regionu.

Kako se ističe u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je ukazao da je Srbija izabrala vojnu neutralnost, a Makedonija članstvo u NATO, ali da je neophodno da svaka zemlja poštuje izbor one druge. Sa druge strane, Zaev je predložio pojednostavljivanje carinskih procedura na graničnim prelazima, kako bi ona obavljena u jednoj zemlji - potom važila i u drugoj, što bi smanjilo kolone i ubrzalo protok ljudi i robe.

XS
SM
MD
LG