Linkovi

Zaev i Brnabić: Vreme je za istorijski dogovor Srba i Albanaca


Predsednik Vlade Severne Makedonije i predsednica Vlade Srbije, Zoran Zaev i Ana Brnabić, tokom sastanka u Skoplju, 26. avgusta 2019. (Foto: Tviter nalog premijerke Srbije Ane Brnabić)

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je nakon sastanka sa koleginicom iz Srbije Anom Brnabić da su takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije neprihvatljive i suprotne regionalnim sporazumima. Trenutak je za istorijski dogovor Srba i Albanaca, složilo se dvoje sagovornika.

Ana Brbabić je izjavila da kada je u pitanju Kosovo nema lakih odgovora, ali da je važno da se razgovara i komunicira.

Brnabić je rekla da smatra da je istorijsko pomirenje i razumevane Srba i Albanca, za koje se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istorijska mogućnost koje, ukoliko se sada propusti, neće ponovo biti decenijama.

"Ja sam jedan od onih što je nedavno pregovarao (s Grčkom) i znam koliko je to teško, pa želim da poručim da treba naći rešenje za ovaj problem (kosovski) jer je 21. vek, i mladi od nas traže evropeizaciju i evropske vrednosti", rekao je Zaev.

Severna Makedonija će, kako je istakao, kao zemlja-prijatelj svako biti od pomoći da "ohrabri eventualni bilateralni dogovor koji bi bio postugnut".

"Verujem da je zaista odgovarajuće vreme da se postigne istorijsko pomirenje Srba i Albanaca", ocenio je on. "Evo, mi Makedonci i Grci smo se pomirili, Makedonci i Bugari su se pomirili, i verujem da će se i ubuduće dešavati i ovakve stvari", rekao je Zaev.

Otvoren integrisani granični prelaz

Susret premijera Severne Makedonije i Srbije upriličen je povodom otvaranja integrisanog graničnog prelaza na kojem će službenici dve zemlje zajedno obavljati kontrolu.

Postojanje integrisanog graničnog prelaza trebalo bi da duplo ubrza protok robe i ljudi i donese značajne uštede, rečeno je.

Ana Brnabić je podsetila da je robna razmena između dve zemlje prošle godine prešla milijardu evra - od čega je 856 miliona evra bila robna razmena, a 198 miliona evra razmena u sektoru usluga - što ukazuje na značaj ekonomskih odnosa dve zemlje.

Zaev je dodao da je u 2018. godini ovu granicu prešlo 200.000 kamiona, što je četvrtina ukupnog prometa u prošloj godini, a da u 2019. godini očekuje 30 odsto više.

"Sa novim konceptom, vreme na granici će se smanjiti za polovinu, kontrola će se obavljati na jednom mestu, obe zemlje će međusobno poštovati nalaze fitosanitarnih i veterinarskih kontrola, a smanjiće se i mogućnost za korupciju", istakao je severnomakedonski premijer.

Uz zahvalnost Vladi Srbije i Evropskoj uniji na podršci, Zaev je rekao da ovakva saradnja promoviše evropske vrednosti i korak je na putu Severne Makedonije i Srbije ka EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG