Linkovi

"Crvena lampica" na Kapitol Hilu zbog ruskog mešanja


Dan pošto je Fejsbuk zatvorio 32 lažna naloga koji su objavljivali razdorne političke poruke, američki zakonodavci su upozorili da Rusija, možda čak i grublje nego ikad, pokušava da izazove konfuziju i podeli javnost u Americi. Zabrinuti su i demokratski i republikanski senatori.

Do kongresnih izbora ostalo je manje od sto dana, a oni koji proučavaju društvene mreže upozoravaju da se pali crvena lampica.

„Ruska manipulacija se nije završila 2016. Posle izbornog dana, ruska vlada je nagazila gas“, poručuje Džon Keli, direktor organizacije "Grafika".

A odluka Fejsbuka potvrdila je da problem postoji.

“Operativci koje podržava Rusija su nastavili da se infiltriraju i manipulišu društvenim mrežama kako bi kontrolisali javni diskurs i okrenuli Amerikance jedne protiv drugih”, ocenjuje Mark Vorner, demokratski senator iz Odbora za obaveštajna pitanja.

“Društvene mreže su moderni javni forumi i koriste se da izazovu podele”, kaže Ričard Bur, republikanski senator iz Odbora za obaveštajna pitanja.

Na pretresu u senatskom odboru mnogi su bili frustrirani. Republikanska senatorka Suzan Kolins je među njima.

“Uveli smo sankcije Rusiji i izgleda kao da ništa nisu vredele kada je reč o ovim aktivnostima”

Odbor je najavio da će narednog meseca održati pretres na kojem će direktori društvenih mreža govoriti o tome kako se bore protiv stranog uticaja.

Fejsbuk, Instagram, Tviter, Gugl i Jutjub i dalje moraju da rade na tome”, kaže Mark Vorner.

Ali, da li je to dovoljno?

“Društvene mreže ne mogu i ne treba da budu jedini koji brane demokratiju I javni diskurs. Preporučujemo da se odmah identifikuju i eliminišu kampanje sa malignim stranim uticajem i da se javnost dobro informiše pre kongresnih izbora ove godine”, kaže Rene Diresta, direktorka kompanije "Novo znanje."

A posle više od godinu dana istrage o Rusiji, zakonodavci kažu da je jasno šta je namera Moskve.

“Ovo je informacioni rat i još jedan način ratovanja koji treba da oslabi neprijatelja, tako Vladimir Putin sad vidi SAD”, upozorio je republikanski senator Marko Rubio.

Rubio je autor predloga da se uvedu dodatne sankcije Rusiji ako obaveštajne službe utvrde da se Moskva meša u izbore za Kongres u novembru.

XS
SM
MD
LG