Linkovi

Zabrana za srpsku krušku u Rusiji: Raskorak sa propisima EU?


Ilustracija
Ilustracija

Rusija je u sredu, u skladu sa prethodnim najavama, uvela zabranu uvoza krušaka iz Srbije. Srpske institucije tvrde da je reč o privremenoj meri, iz opozicije se čuju upozorenja da bi se slično moglo dogoditi i sa izvozom ostalog voća iz Srbije u Rusiju, a kao moguće razloge za ovu meru poznavaoci prilika navode različite standarde u primeni pesticida koji važe u Evropskoj uniji i Rusiji, odnosno mogući reeksport krušaka iz EU preko Srbije za Rusiju.

Ruska služba za fitosanitarni nadzor na svom sajtu navela je da je Nacionalnoj organizaciji za karantin i zaštitu rastinja Srbije više puta prijavljivala da su zabrinuti zbog kvaliteta kruške iz Srbije, ali da reakcije nije bilo.

"Ruska služba za fitosanitarni nadzor od srede uvodi vremensko ograničenje na uvoz svežih krušaka iz Srbije, uključujući i preko trećih zemalja, do održavanja razgovora na ekspertskom nivou i pojašnjenja situacije sa kompetentnim državnim službama", saopšteno je iz Ruske službe za fitosanitarni nadzor, preneli su mediji.

Istovremeno, ista služba najavila je i zabranu uvoza jabuka iz Belorusije.

Sa druge stane, iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije stiglo je objašnjenje da uvoz krušaka nije zabranjen, već privremeno obustavljen, dok ekspertski timovi sa obe strane ne obave neophodne konsultacije, piše Blic.

"Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja očekuje da će se intenzvinom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti se sve nedoumice. Punom saradnjom obe strane kroz zajednički monitoring koji se sprovodi na zajedničkim tačkama pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora kao i kapacitete proizvođača i izvoznika", citira taj list navode iz Uprave za zaštitu bilja.

Različiti pripisi Rusije i EU

Uroš Davidović, novinar koji dugo godina prati poljoprivredu i autor emisije za poljoprivrednike "Bolja zemlja", kaže za Glas Amerike da postoji više mogućih scenarija zbog čega je kruška iz Srbije naišla na rampu na ruskoj granici.

Jedan od mogućih uzroka, objašnjava Davidović, koji i sam uzgaja kruške, jeste to što se propisi Evropske unije po pitanju dozvoljenih supstanci kojima se sme tretirati voće razlikuju od propisa kojih se pridržava Rusija. "Srbija je uglavnom usvojila evropske vrednost, uz možda sitne varijacije. Moguće je da je reč o kruškama koje su ispravno štićene i koje bi mogle da se izvezu za EU, ali koji ne odgovaraju ruskim pravilima", kaže on.

Iako se najveći deo roda prve klase krušaka izvozi u Rusiju, Davidović podseća da zima nije sezona krušaka, već da one sazrevaju mahom u jesen.

Istovremeno, vrlo malo srpskih voćara gaji kruške, a još manje nih koristi hladnjače da bi zamrzavao to voće i kasnije ga izvozio.

S obzirom na to, Davidović smatra da je najverovatniji drugi scenario, po kome kruške vraćene iz Rusije uopšte nisu poreklom iz Srbije, već da je reč o reeksportu voća proizvedenog u Evropskoj uniji.

"Trebalo bi sačekati rezultate istrage i zvanično objašnjenje", kaže Davidović.

Opasnost da Rusi zabrane celokupan uvoz voća iz Srbije?

Da li bi se scenario zabranjene kruške mogao ponoviti i kada je reč o drugom voću iz Srbije? Potpredsednik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da bi.

Takav potez bi srpsku poljoprivredu pogodio teže od suše, smatra on, a za to odgovorna isključivo srpska vlast.

Aleksić je, u pisanoj izjavi prosleđenoj medijima, podsetio je da je kao član Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu više puta upozoravao nadležne institucije da Srbiji preti zabrana izvoza voća u Rusiju, ali da one nisu reagovale na to upozorenje.

U medijima se o tome nije pisalo, ali mi smo već dobili upozorenje od Rusije da će izvoz biti zabranjen ako srpske fitosanitarne službe ne počnu da rade svoj posao, tvrdi Aleksić. "Većina ljudi ne zna da srpsku robu više ne kontrolišemo mi, već ruske službe, jer su izgubile svako poverenje u naše institucije", naveo je Aleksić.

On upozorava da je Srbija na korak od potpune zabrane izvoza svojih proizvoda u Rusiju.

"Ako se vlast ne urazumi, proći ćemo kao Bosna i Hercegovina, kojoj je zbog reeksporta zabranjen izvoz voća u Rusiju", ukazao je Aleksić.

Uroš Davidović potvrđuje kaže da takva opasnost nije isključena, ali i naglašava da sumnja da će se to i dogoditi.

XS
SM
MD
LG