Linkovi

Zabava u duhu Getsbija - povratak u lude 1920-te


Zabava u duhu Getsbija - povratak u lude 1920-te
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Zabava u duhu Getsbija - povratak u lude 1920-te

Pomislili biste da ste na travnjaku ispred vašingtonske Nacionalne katedrale 1920-ih. Žene sa kratkim suknjama i paž frizurama, muškarci koji izgledaju kao Frensis Skot Ficdžerald. Zvuk džeza je oko vas. Ono što odaje da smo u 2017-oj su samo mobilni telefoni u svačijim rukama.

Ovo nije tipičan vašingtonski piknik. Ovo je Dardanela, žurka pod vedrim nebom – gde se stanovnici Vašingtona vraćaju u prošlost, u lude 20-te, da bi proslavili lepotu ere džeza.

“Dobra muzika, živahni ljudi, provod cele noći, svirka do zore. Tu je sve počelo! Brza kola, cigarete, alcohol – sve zabavne stvari koje se rade u Americi”, kaže jedan od muzičara.

Ovde, bar na trenutak, možete da postanete drugačija osoba, da se ponašate drugačije, govorite drugačije, i makar na nekoliko sati, vodite potpuno drugačiji život.

Ove godine, tema žurke je Getsbi – u čast legendarnih, razuzdanih, glamuroznih zabava u kući Velikog Getsbija, junaka slavnog romana Frensisa SKota Ficdžeralda. Knjiga je nekoliko puta adaptirana u film, ali ništa ne može da se poredi sa doživljajem kada uživo dođete na takvu zabavu.

U romanu, Džej Getsbi, sin siromašnog farmera i veteran Prvog svetskog rata zaljubljuje se u živahnu lepoticu iz visokog društva, naviknutu na luksuzan život. Novcem koji je zaradio ilegalno prodajući alkohol u eri prohibicije u SAD, Getsbi kupuje veliku kuću gde priređuje ekstravagantne zabave u nadi da će konačno pridobiti ljubav svog života.

Prema gostima piknika, Džej Getsbi je potpuno moderan lik a njegovo prisustvo se oseća svuda.

“Getsbi je inspirisao mnoge ljude da budu energični i buntovni. U redu je zabavljati se čak iako vam vlada to zabrani”, kaže jedan od gostiju, Majk.

F. Skot Ficdžerald je jedan od autora iz takozvane “izgubljene generacije” pisaca koji su izgubili veru u svoje mladalačke ideale posle Prvog svetskog rata. Ficdžeraldovi junaci vraćali su se iz rata u potrazi za srećom i prosperitetom, a mogli su da ih nađu samo privremeno, na ovakvim zabavama.

“Ja sam ratni veteran. Borio sam se u Iraku i samo želim da zaboravim sve to. Da imam lep, prijatan ostatak života na Zemlji”, kaže Brendon Šir, gost na zabavi.

Organizatori proslave kažu da su ovakve zabave potrebne u svakom istorijskom trenutku.

“U Vašingtonu ste, gde danas, u ovom trenutku, postoji toliko podela, ali eto – na jednom smo događaju gde su sve srdačni jedni prema drugima. Demokrate, republikanci, Tramp, Hilari, srušili smo te barijere.”

Muzika, ples, provod – zbog toga su Getsbijeve zabave bile nezaboravne. A bez obzira na to koliko je godina prošlo od kada je F. Skot Ficdžerald napisao svoje legendarne romane, njihove teme današnjim čitaocima zvuče istinito i blisko.

XS
SM
MD
LG