Linkovi

Za ulazak u EU 55 odsto građana Srbije


Ako bi danas bio sproveden referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje naše zemlje u EU", 55 odsto građana odgovorilo bi potvrdno, pokazali su rezultati angete koju je organizovalo Ministarstvo za evropske integracije u decembru 2018, a koje je objavio Centar za evropske politike.

Rezultat je, saopštava CEP, nepromenjen u odnosu na rezultate istovetne ankete sprovedene u julu. Takođe, ističe se da takvi rezultati pozakuju da je EU napredovala u predstavljanju svojih politika i programa pomoći Srbiji, kao i da je veća posvećenost Unije ovom regionu faktor koji je doprineo pozitivnoj percepciji.

"Građani vide članice Evropske unije kao uređene zemlje, društva u kojima je uspostavljena vladavina prava, i veruju da je put u EU dobar za razvoj, izgradnju institucija i povećanje standarda u Srbiji" prenose se u saopštenju reči Sene Marić iz CEP-a.

Građani kao najznačajnije izdvajaju reforme koje utiču na njihovu svakodnevicu – borbu protiv korupcije, reformu pravosuđa, zaštitu ljudskih prava, reformu zdravstvenog i obrazovnog sistema, zaštitu građana, dodala je Marić.

"Članstvo u Evropskoj uniji donosi i više prilika za bolju budućnost mladih ljudi i više mogućnosti zapošljavanja, pokazali su rezultati ankete. Dakle, oko 70 odsto građana Srbije EU vidi kao priliku da žive u uređenim društvima – bilo to zato što će imati mogućnosti da žive i rade u nekoj od država EU, bilo zbog toga što veruju da će i Srbija dostići te standarde", ocenila je Marić.

Marić kaže da se ovim šalje jasna poruka državi da je građanima, pre svega, stalo do toga da žive u uređenom društvu. "Ovo treba da bude poruka za naše vlasti da sistemski počne da radi na ovim pitanjima, ukoliko želimo da izbegnemo masovnu emigraciju radno sposobnog stanovništva kada postanemo članica EU, tj. scenario koji se desio u mnogim državama centralne i istočne Evrope".

XS
SM
MD
LG