Linkovi

Za programe prekogranične i transnacionalne saradnje 284 miliona evra od EU


Evropska unija je za prekogranične i transnacionalne projekte u kojima Srbija može da učestvuje, izdvojila 284 milion evra za budžetski period 2014-2020, rečeno je u četvrtak na Četvrtom regionalnom forumu o prekograničnoj saradnji, održanom u Beogradu.

Ove dve vrste programa zajedno se nazivaju programima teritorijalne saradnje ili interreg programima, a predstavljaju finansijsku podršku saradnji pograničnih teritorija susednih država, tj. saradnji delova ili celih država na rešavanju pitanja od zajedničkog interesa – upravljanja otpadom, pružanja usluga u različitim oblastima, kulturne saradnje, saobraćaja, turizma i slično.

Prekogranična i transnacionalna saradnja
Prekogranična i transnacionalna saradnja

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je na otvaranju skupa da je jedan od pokazatelja uspeha ovih programa činjenica da uvek ma mnogo više prijava od mogućnsoti za finansianje.

Ovo su projekti koji se sprovode van glavnih gradskih centara, u područjima koja nekad nisu dovoljno zastupljena u drugim projektima, i koji donose konkretnu korist poput obnovu škola, pozorišta, dečijih igrališta, rekao je on.

Devenport je rekao da je "impresioniran" i razvojem turizma zahvaljujući ovim fondovima što se, kako je rekao, vidi i po pokazateljima o turizmu.

Ovi fondovi se koriste i za prevenciju poplava, koje su 2014. pogodile Srbiju i druge zemlje regiona, naveo je on.

U Kancelariji za evropske integracije novinarima je rečeno da je u prethodnom sedmogodišnjem budžetskom periodu za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u kojoj učestvuje Srbija bilo izdvojeno oko 180 miliona evra, od čega je u Srbiji iskorišćeno oko 80 miliona evra. Novac za ovaj budžetski period još uvek se koristi.

Kako je objašnjeno, ovo su iznosi za cele projekte, a budući da u njima učestvuju i druge zemlje oni se dele u zavisnosti od proejkata i kapaciteta zemlje da povuče novac.

Programi prekogranične saradnje u periodu 2014-2020. sprovode se sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a pored toga Srbija učestvuje i u dva transnacionalna programa, Jadransko-jonski program i program Dunav.

„Svaki građanin Srbije se siguno pita ‚a šta ja imam od tih evropskih integracija‘“, rekla je otvarajući skup ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović. „Pored onoga što nam je cilj, da uredimo društvo i zaista dostignemo te standarde o kojima tako dugo pričamo, programi prekogranične sradnje, kao i drugi programi, su način na koji pojedinac može da oseti prednosti evropskih integracija“.

Ovaj vid saradnje važan je, nastavila je, i za jačanje dobrosusedskih odnosa, i za jačanje regionalne stabilnosti i saradnje, jer „ljudi koji žive u pograničnim područijima trebalo bi da sarađuju i da svima, i sa jedne i sa druge strane granice, bude bolje“.

Ona je rekla da je prva finansijska perspektiva, od 2007. do 2013. godine, bila vrlo uspešna i naglasila da očekuje da će od 2014. do 2020, kada su nam na raspolaganju znatna sredstva od 284 miliona evra bezpovratne pomoći za ove programe, raditi što efikasnije i što bolje. Ona se zahvalila Delegaciji EU i šefu delegacije Majklu Devenportu zbog posvećenosti ovim programima.

Na skupu su učestvovali predstavnici zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata iz regiona, sa kojima Srbija saradjuje u prekograničnoj saradnji, kao i predstavnici Evropske komisije, a novinarima je dozvoljeno da prisustvuju samo uvodnim govorima.

XS
SM
MD
LG