Linkovi

CG: Za neustajanje na himnu do 1200 eura ili 60 dana zatvora


Vlada Crne Gore (rtcg.me)
Vlada Crne Gore (rtcg.me)

Vlada Crne Gore je na sjednici u četvrtak utvrdila Prijedlog zakona o javnom redu i miru, kojim se propisuju kazne zbog nepoštovanja državne himne, s ciljem sprječavanja javnog negiranja crnogorskog identiteta i građanskog profila crnogorskog društva, saopštili su zvaničnici.

Reagujući na, kako se navodi, plasiranje, netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica Crne Gore, Vlada je predložila novi zakon “čvrsto posvećena afirmaciji državne politike” a protiv “narastajućih fenomena” koji se odnose na negiranje crnogorskog državnog i kulturnog identiteta, ali i zastupanja fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja i ideologija.

Prema predloženom zakonu, ubuduće će biti kažnjen svako ko plasira i negira jasno utvrđene istorisjke činjenice u vezi sa Crnom Gorom i iznosi činjenice kojima se narušava teritorijalni integritet države i njen ugled.

„Želeći da preduprijedimo buduća negativna djelovanja, u više navrata smo sa posebnom pažnjom sagledali legislativu i mogućnosti pravilnog reagovanja, ne izlazeći iz granica sopstvene nadležnosti“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je rekao i da je novom zakonskom tekstu prethodio tekst Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim se uvodi obaveza ustajanja prilikom izvođenja himne, kao i odgovarajuća kaznena odredba.

„Međutim, kroz dalju saradnju sa Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), došli smo do boljeg rješenja, pa su prekršaji i kaznene odredbe koje se odnose na upotrebu državnog simbola, odnosno izvođenja državne himne, postali sastavni dio predloga zakona o javnom redu i miru“, rekao je Bogdanović i dodao kako vjeruje u nesmetanu primjenu novog zakona.

Bogdanović smatra da će usvajanje predloženog zakona “ prevashodno na preventivan način doprinijeti apsolutnom poštovanju zakona ove države i pojačati svijest građana o poštovanju njenih simbola“.

Državni sekretar MUP-a, Dragan Pejanović, saopštio je da će fizička lica koja sjede tokom izvođenja himne biti kažnjena od 250 do 1200 eura ili zatvorskom kaznom do 60 dana.

On je rekao i da je Vlada predložila član kojim se propisuje prekršaj za onoga ko na javnom mjestu, putem reklamnih panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemiravanje i negodovanje građana, a kazne za pravna lica iznosiće od 2500 do 15000 eura.

Pejanović je objasnio da se pod neprimjerenim o obmajujućim sadržajima” podrazumijeva netačno iznošenje ili negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore.

„Time se smatra i propagiranje i narušavanje teritorijalnog integriteta ili veličanje okupacije Crne Gore, saradnja sa okupatorom, ili se zastupaju šovinističke nacističke ili fašističke ideologije“, rekao je Pejanović, koji je naveo da je Vlada predložila da se za prekršaj, pored kazne, predlaže izrekne i zaštitna mjera uklanjanje objavljenog sadržaja.

Iz Vlade navode da su propisi u potpunosti usklađeni sa međunarodnim standardima, s ciljem zaštite crnogorskog suvereniteta.

XS
SM
MD
LG