Linkovi

Za članstvo u EU 49% građana Srbije


Zastava EU

Na uzorku od 1.064 ispitanika, prema standardu Evrobarometra, Ministarstvo za evropske integracije sprovelo je istraživanje javnog mnenja na temu "Evropska orijentacija građana Srbije", koje je pokazalo da je skoro polovina građana za ulazak u EU.

Za ulazak u Evropsku uniju je 49 odsto građana Srbije, 27 odsto je protiv, 13 odsto ne bi glasalo, a 11 procenata ne zna šta bi odgovorilo na referendumu sa pitanjem "Da li podržavate ulazak Srbije u EU".

Kako je pokazalo istraživanje Ministarstva za evropske integracije o evropskoj orijentaciji građana, za njih 17 odsto članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, 16 odsto to vidi kao put ka boljoj budućnosti mladih, 14 odsto kao mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU, a 12 odsto kao mogućnost da se uredi stanje u Srbiji.

Zanimljivo je i da je samo 23 odsto ispitanika prepoznalo da je EU najveći davalac bespovratne pomoći za razvoj Srbije od 2000. do danas. 22 procenta misli da je reč o Rusiji, za Kinu se izjasnio 21 procenat građana, dok je na četvrtom mestu Japan sa 11 procenata.

Podrška građana reformama je i dalje veoma visoka i čak 66 odsto ispitanika smatra da bi reforme, neophodne za ulazak u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja uređenije Srbije.

Kao najznačajnije, građani su istakli reformu zdravstvenog sistema, borbu protiv korup-cije, reformu pravosuđa, obrazovnog sistema i poljoprivrede.

Takođe, skoro 59 odsto građana smatra da bi probleme Beograda i Pri-štine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, a više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga i spremnost da se na taj način dođe do održivih rešenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG