Linkovi

Zaštita ptica lešinara ujedinila region


Otrovani grifonasti lešinari u Hrvatskoj

Nezakonito trovanje divljih životinja - tema je međunarodne radionice koja će biti održana nardnih dana u Novoj Varoši, u organizaciji Fondacije za zaštitu lešinara iz Švajcarske, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Fondacije za zaštitu ptica grabljivica iz Beograda, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Rezervata Uvac d.o.o. iz Nove Varoši.

"Balkanski projekat protiv trovanja", u okviru koga se skup organizuje, ima za cilj da sve zemlje učesnice izrade strategiju borbe protiv trovanja lešinara i drugih životinja, saopštili su organizatori koji se bave očuvanjem ptičijih vrsta.

Lešinari su ptice grabljivice koje stručnjaci svrstavaju u grupu najugroženijih ptica na svetu, a njihove populacije svuda su ugrožene i uglavnom se smanjuju zbog trovanja. Lešinari su vredni prirodni čistači biološkog otpada koji svojim načinom ishrane sprečavaju širenje mnogih zaraza, od kojih su pojedine smrtonosne i za ljude. Pored sanitarne uloge, ove ptice duboko su utkane u folklor i kulturu naroda Balkana, a poslednjih godina postale su odličan su motiv za razvoj održivog i ekološkog turizma.

Otrovani lešinari
Otrovani lešinari

"Verujemo da su strategije koje smo izradili u toku projekta dobra osnova za rešavanje problema trovanja na Balkanu", kaže Uroš Pantović iz Fondacije za zaštitu lešinara.

On navodi da će predstavnici zemalja učesnica u projektu predstaviti predloge strategija, kao i specifične probleme koje su strategije prepoznale, a da će cilj biti unapređenje mogućih rešenja koja će biti upućena državnim institucijama svake od zemalja na usvajanje.

Stručnjaci iz Španije, koji iza sebe imaju ogromna iskustva u borbi protiv nezakonitog trovanja, za kolege će organizovati posebnu obuku za istraživanje slučajeva trovanja životinja. Obukom će biti obuhvaćene važne teme poput prikupljanja uzoraka, obdukcija, toksikoloških analiza, pravnih procedura i kaznenih mera.

U mnogim državama na Balkanu lešinari su nestali ili su sasvim proređeni sredinom prošlog veka. Primera radi, u Srbiji su iščezle čak tri vrste lešinara (bradan, crni strvinar i bela kanja), a jedna preostala vrsta je beloglavi sup koji svoj opstanak duguje velikim naporima ornitologa i meštana zapadne i jugozapadne Srbije, navodi se u saopštenju društva.

Opstanak lešinara na Balkanu i u Evropi u Novu Varoš dovešće predstavnike stručnih organizacije i državnih institucija iz čitavog regiona. Stručnjaci iz Grčke, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Španije i Srbije ponudiće rešenja za sprečavanje trovanje lešinara i njihov povratak na nekadašnja staništa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG