Linkovi

Saleh se vratio, u Jemenu - napeto


Pristalice jemenskog predsednika Saleha proslavljaju njegov povratak u zemlju
Pristalice jemenskog predsednika Saleha proslavljaju njegov povratak u zemlju

U Jemenu su danas političke tenzije pojačane, pošto se u zemlju vratio predsednik Ali Abdulah Saleh, koji je prethodna tri meseca proveo u Saudijskoj Arabiji, oporavljajući se od povreda zadobijenih prilikom napada na njegov predsednički kompleks u Sani.

Ima izveštaja o sporadičnoj pucnjavi iz vaternog oružja, eksplozijama i prolasku vojnih vozila ulicama, dok se pristalice i protivnici režima predsednika Saleha pripremaju za okupljanje posle tradicionalnih molitvi petkom.

Predsednik Saleh doputovao je u glavni grad Jemena u zoru, što su njegove pristalice pozdravile trubeći iz svojih automobila i uzvikujući parole podrške.

Svega nekoliko sati pošto je stigao, Saleh je pozvao na primirje i predložio razgovore, kojim bi se okončala politička kriza u zemlji. Saleh već nekoliko puta nije ispoštovao sporazume prema kojima je trebalo da podnese ostavku.

Poslednjih dana, političke partije u Jemenu tvrde da rade na planu da primoraju Saleha da se povuče.

Bela kuća danas je apelovala je na predsednika Saleha da počne sa "potpunom predajom vlasti".

U saopštenju po povratku u zemlju, Saleh je naveo da je rešenje za sve gore anti-vladine nemire - dijalog, a ne kako se izrazio "puške i topovi". On je takođe apelovao na vladine i opozicione snage da poštuju primirje i prekid vatre.

Protesti protiv Saleha su u poslednjih nedelju dana eskalirali. U sukobima između provladinih i antivladinih snaga stradalo je blizu 100 ljudi.

XS
SM
MD
LG