Linkovi

Huti pobunjenici u Jemenu zauzeli sedište vojske


Vojne baze u Jemenu
Vojne baze u Jemenu

Pobunjenici iz redova Hutija su zauzeli sedište vojne brigade u trećem po veličini jemenskom gradu Taizu, dok se kopneni sukobi danas nastavljaju u tom, kao i lučkom gradu Adenu.

Sukob je buktao i dan pošto je Saudijska Arabija proglasila da okončava jednomesečnu vazdušnu kampanju sa ciljem da se zaustavi napredovanje Hutija.

U TV govoru iz Saudijske Arabije, jemenski predsednik Abd Rabu Mansur Hadi je rekao da će se kriza u njegovoj zemlji okončati “uskoro i da će njegova vlada povratiti nadu gradjanima Jemena.”

"U svoje ime i ime jemenskog naroda izražavam najdublju zahvalnost i poštovanje za našu arapsku muslimansku braću i prijatelje za ovaj izuzetni savez, koji je podržao legitimnost vlade, koja je odgovorila na apele Jemenaca da služi njihovim interesima. To su ljudi koji žele da žive i ponovo uspostave svoju državu, što je primarni cilj Operacije odlučna oluja.”

Iran, koji podržava Hutije, pozdravio je, kako je rečeno, okončanje “ubistava nevinih i nemoćnih civila” i nazvao taj potez “korakom napred” ka političkom rešenju.

U medjuvremenu, predsednik Barak Obama je rekao da je njegova vlada saopštila Iranu da bi svaka eventualna pošiljka oružja Hutijima “bila problem.”

Nosač aviona Teodor Rozevelt se juče pridružio drugim američkim ratnim brodovima u Adenskom zalivu, nadomak obale Jemena, kako bi obezbedio da pomorski putevi u regionu ostanu otvoreni.

XS
SM
MD
LG