Linkovi

Saleh okrivljuje SAD i Izrael


Anti vladini protesti u glavnom gradu Jemena, Sani
Anti vladini protesti u glavnom gradu Jemena, Sani

Desetine hiljada jemenskih opozicionih aktivista okupilo se u Sani zahtevajući odlazak sa vlasti predsednika Alija Abdule Saleha, koji je po prvi put optužio svog saveznika Sjedinjene Države da podstiču svakodnevne proteste protiv njega.

U današnjem govoru Saleh je optužio Sjedinjene Države i Izrael da podstiču ustanke u Jemenu i drugim delovima arapskog sveta, rekavši da je navodna zavera orkestrirana u Tel Avivu pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država.

Saleh je proteklih godina saradjivao sa Vašingtonom u borbi protiv ekstremista iz Al Kaide, koji su koristili delove njegove siromašne zemlje u kojima vlada bezvlašće za pripremanje na Sjedinjene Države i njiove saveznike. Saleh je na vlasti od 1978. i odbija da podnese ostavku pre okončanja mandata 2013.

Neposredno nakon te predsednikove izjave, opozicioni aktivisti okupili su se na trgu u blizini univerziteta u Sani uzvikujući parole protiv njega i protestujući zbog ubijanja najmanje 24 osobe od strane Salehovih lojalista, od prošlomesečnog početka anti-vladinih protesta. Većina ubistava dogodila se južnom gradu Adenu.

Saleh je ponudio dijalog sa opozicionim strankama o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali su one juče odbile tu ideju i saglasile se da se priključe pretežno studentskim protestima u Sani i drugim gradovima.

XS
SM
MD
LG