Linkovi

Prekid vatre u Jemenu


Šiitski pobunjenik iz redova Hutua pored grobova stradalih Hutu boraca, Sana, Jemen, 10. april, 2016.
Šiitski pobunjenik iz redova Hutua pored grobova stradalih Hutu boraca, Sana, Jemen, 10. april, 2016.

Izaslanik UN-a za Jemen, Ismail Ould Šeik Ahmed, danas je pozdravio prekid neprijateljstava kojim je obustavljeno više od godinu dana sukoba rekavši “sada je momenat da se pomerimo sa ivice ambisa.”

Prekid vatre je počeo tokom noći, a podržavaju ga i obećavaju da che ga poštovati jemenska vlada, Saudijcima predvodjena koalicija I pobunjenici iz redova Hutua koji su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Jemana krajem 2014. Primirje stupa na snagu pred mirovne razgovore zakazane za 18. april u Kuvajtu.

Ahmed je ukazao da postoji realna šansa da se ponovo izgradi zemlja koja je predugo trpela nasilje.

“Tražim od svih strana u medjunarodnoj zajednici da postojano podrže ovaj prekid neprijateljstava kao prvi korak ka povratku mira u Jemenu”, rekao je izaslanik u saopštenju I dodao: “Ovo je kritično, urgentno I preko potrebno. Jemen ne može da podnese dalji gubitak života.”

Američki državni sekretar Džon Keri danas je izrazio podršku porukom na tviteru “Pozdravljam prekid vatre u Jemenu.” On je apelovao na sve strane da iskoriste ovu priliku da dozvole pristup humanitarnim zalihama I preduzmu korake ka političkom rešenju.

Poput obustave borbi u Siriji, primirje u Jemenu takodje obuhvata obećanja da će biti dozvoljen pristup humanitarnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG