Linkovi

Nova strategija za Jemen


Protesti u Sani
Protesti u Sani

Organizacija arapskih država u Persijskom zalivu uručila je danas jemenskom predsedniku Aliju Abduli Salehu izmenjeni predlog koji predviđa njegovu ostavku i tromesečnu tranziciju, saopštili su jemenski zvaničnici.

Saleh bi predao vlast svom zameniku, koji bi zatim u roku od dva meseca formirao vladu jedinstva. Prema planu, članovi vladajuće stranke kontrolisali bi polovinu vlade, 40 odsto mesta pripalo bi opozicionoj koaliciji, a 10 nezavisnim grupama. Predsednički izbori bili bi održani dva meseca nakon Salehove ostavke, dok bi opozicija prestala da organizuje proteste.

Generalni sekretar Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, Abdulatif al-Zajani uručio je plan jemenskom predsedniku, tokom susreta u prestonici Sani. Jemenski predsednik je, kako prenose državni mediji, pozdravio napore Saveta da reši probleme u zemlji. Novinska agencija SABA prenosi da se razgovaralo o jedinstvu, bezbednosti i stabilnosti u Jemenu, ne pominjući tranzicioni plan. Rojters prenosi da se Zajani zatim sastao sa opozicionim liderima, koji su odbili prethodni plan o davanju imuniteta Salehu, njegovoj porodici i bliskim saradnicima

XS
SM
MD
LG