Linkovi

Jemen: Nasilje pred izbore


Gradjani na predizbornom skupu u Sani nose postere sa likom podpresdednika Abeda Raboa Mansura Hadija, 2. februar, 2012.
Gradjani na predizbornom skupu u Sani nose postere sa likom podpresdednika Abeda Raboa Mansura Hadija, 2. februar, 2012.

Napadači na pobunjeničkom jugu Jemena danas su eksplozivom razneli jedno biračko mesto dok je u razmeni vatre u blizini tog mesta ubijen jedan vojnik. Incidenti su se dogodili dan pre nego što će gradjani Jemena birati novog predsednika na izborima, a kojima je prijavljen jedan kandidat.

Nasilje u luci Aden potvrda je bezbednosnog vakuma u toj najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta nakon jednogodišnjeg narodnog ustanka kojim je zbačen sa vlasti dugogodišnji predsednik Ali Abdula Saleh.

Sutrašnji izbori su kulminacija sporazuma izmedju jemenskih suseda u Persijskom zalivu, postignutog uz podršku SAD, da se okonča Salehova 33-godišnja uprava i da njegov položaj preuzme premijer Abed Rabo Mansur Hadi.

Hiljade ljudi su rano jutros u glavnom gradu Sani prisustvovale izbornom skupu u znak podrške Hadiju. Medjutim, činjenica da je u skladu sa planom o transferu vlasti on jedini kandidat, podstiče zabrinutost zbog mogućeg slabog odziva koji bi mogao da osujeti legitimnost izbora. Hadija su Salehova vladajuća stranka i opoziciona koalicija konsenzusom izabrale za kandidata.

XS
SM
MD
LG