Linkovi

"Selfiji" obeležili 2013.


Auto-portreti poznatih ličnosti

Od predsednika i pripadnika kraljevskih porodica do prosečnih građana – svi su u protekloj godini fotografisali sami sebe odnosno pravili takozvani „selfi“.

Među najupečatljivijima su oni koje su političari uslikali tokom memorijalne službe za Nelsona Mendelu, te auto-portret astronuata u svemiru.

Da li ste ikada bili u nekoj izuzetnoj situaciji, a da nije bilo nikoga blizu vas da to slika? Sada je to lako – samo napravite “selfi”. To je riječ, ali i pokret godine: Izvadite telefon, napravite savršenu pozu i slikate se.

"Ne znam – jednostavno je lakše kad slikate sami sebe. Ovde smo samo moj dečko i ja i želimo dobre fotografije. Nema međutim uvijek ljudi koji su su spremni da nas fotografišu, tako da kada smo poželjeli sliku sa Bijelom kućom u pozadini jednostavno smo napravili ‘selfi’”, kaže Kristi Lajhtenšlag, turista sa Floride.

I svi to rade – od turista i političara, do astronauta i, da - čak i papa. A kao što je slučaj sa većinom stvari u životu, usavršavate se praksom. Ako prvi put niste uslikali dobar ‘selfi’, nema problema. Možete to da ponovite više puta.

"Rast popularnosti ‘selfija’ povezana je sa dvije stvari. Prvo, svi imamo telefone sa ugrađenim kamerama i riječ je o uvijek prisutnim fotografskim aparatima. Drugo, više nego ikada želimo da podijelimo svoje živote sa svijetom. A šta je to interesantnije od bilo čega drugog - mi“, navodi Rori Selan Džons, novinar BBC-ija koji prati oblast tehnologije.

Na Obaminoj inauguraciji, prošlog januara, njegove dvije ćerke zapažene su kako fotografišu same sebe – 11 mjeseci kasnije njihov otac dospio je na naslovne strane zbog “selfija” sa Dejvidom Kameronom i danskom premijerkom na Mandelinoj memorijalnoj službi. Kažu da slika vrijedi hiljadu riječi. To svakako važi za ovu.

“Ima dobrih mjesta da napravite ‘selfi’ i loših. Nije dobro to raditi na mjestima gdje bi ljudima zbog toga bilo neprijatno. Raspoloženje na sahrani Nelsona Mandele je u stvari, na neki način, bilo prilično slavljeničko. Tako da je to u redu. Mislim, međutim, da ne biste mogli sebe da slikate na nekoj običnoj sahrani”, kaže Džons.

O tom“selfiju” sa komemoracije se možda najviše priča, ali svakako on nije jedini. Trend je bilo toliko popularan ove godine, da je postojala i posebna tumblir stranica - “selfiji na sahranama”. A oni koji žele besprekoran autoportret – mogu da koriste aplikaciju. U stvari, nekoliko njih. Nema sumnje da će biti još puno dešavanja u svijetu “selfija”, dok se 2013 približava savršenom kraju - u slikama.
XS
SM
MD
LG