Linkovi

Životinja upola manje nego pre 40 godina


Globalna populacija divljih životinja, riba i ptica upola je manja nego što je bila pre samo 40 godina – saopštio je danas Svetski fond za prirodu. Razlozi za ove uznemirujuće vesti su uglavnom ljudske aktivnosti.

U izveštaju Svetskog fonda za prirodu (WWF) za 2014, koji je objavljen u saradnji sa zoološkim društvom Londona, navodi se da je brojnost sisara, ptica, gmizavaca, vodozemaca i riba opala u proseku 52 odsto između 1970. i 2010. godine. Istraživači su ispitivali preko 3 hiljade kičmenjaka.

Na gubitak vrsta utiče više faktora, među kojima se kao glavni izdvajaju globalno zagrevanje, uništenje staništa i druge ljudske aktivnosti – smatra dr Robin Friman iz Zoološkog društva Londona.

“Videli smo katastrofalni pad broja divljih životinja širom sveta. To je najverovatnije zbog ljudi, te postoji velika opasnost po te vrste zbog uništenja staništa i njegove eksploatacije od strane raznih industrija”, kaže dr Friman.

Većina nestalih vrsta je iz tropskih područja, dok je u Latinskoj Americi situacija najdramatičnija.

Friman ipak ističe da situacija može da se popravi ukoliko se svet okrene održivom načinu života.

“Nije sve toliko crno. Ako smanjimo zagađenje tako što ćemo smanjiti potrošnju i početi više da koristimo obnovljive izvore energije, i ako uspemo da pomirimo političku volju sa poslovnim svetom kako bismo to postigli – onda ćemo umanjiti naš uticaj na prirodne sisteme od kojih zavisimo”, ističe dr Friman.

U prethodnom izveštaju objavljenom pre 2 godine, Svetski fond za prirodu je naveo da je brojnost životinja opala za 28 odsto tokom sličnog perioda. Ova organizacija je saopštila da je do tolike razlike u rezultatima došlo zbog boljih istraživačkih metoda koje su korišćene za najnoviju studiju.

XS
SM
MD
LG