Linkovi

WSJ: Agent CIA evakuisan iz Srbije zbog "Havana sindroma"


Logo Centralne obaveštajne agencije (CIA)
Logo Centralne obaveštajne agencije (CIA)

Američki Vol strit džurnal (WSJ) objavio je da je Centralna obaveštajna agencija CIA evakuisala svog agenta iz Srbije zbog tzv. "Havana sindroma", odnosno neurološlkih oštećenja koja su pretrpeli i drugi zaposleni u američkoj administraciji dok su službovali u inostranstvu.

"Havana sindrom" dobio je ime po simptomima koje su iskusile američke diplomate na Kubi, a za koje je vlada SAD kasnije utvrdila da su uzrokovani "usmerenom" radio frekvencijom. Diplomate su se žalile na mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, a neki su čak i gubili sluh.

Posle Kube, slični simptomi zabeleženi su i u drugim zemljama.

Vol strit džurnal piše da incident koji se desio agentu CIA u Srbiji nije prijavljen ranije, ali se u tekstu ne navodi više detalja, osim da su i CIA i Stejt department odbili da komentarišu.

Iz srpskih nadležnih službi takođe nema komentara na ove navode.

Vol strit džurnal piše da je "Havana sindrom", osim u Srbiji, zabeležen u Indiji, Vijetnamu, Austriji, a zbog učestalog pojavljivanja, mnogi agenti ne žele da preuzmu dužnost van SAD.

Navodi se da je i potpredsednica SAD Kamala Haris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavestio Stejt department o potencijalnoj opasnosti od "Havana sindroma".

Prema podacima administracije, do sada je "Havana sindrom" registrovan kod oko 200 vladinih službenika.

XS
SM
MD
LG