Linkovi

Globalni valutni rat?


Izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan

Euro se prvi put za osam mjeseci prodavao za više od dolar četrdeset centi, nakon što su izjave visokih zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke pojačale strahovanja u pogledu valutnog rata. Predsjednik Centralne banke Žan Klod Triše upozorio je da bi nagle promjene na valutnim tržištima mogle da naškode ekonomskom rastu, dok je izvršni direktor MMF-a, Dominik Stros-Kan, istakao da previše zemalja preduzima mjere koje će kratkoročno poboljšati njihovu ekonomsku perspektivu, ali i nanijeti dugoročnu štetu globalnoj ekonomiji.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda upozorio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu da globalna saradnja, podstaknuta finansijskom krizom, slabi.

“Zamah i dalje postoji, ali je sve slabiji. To je stvarna prijetnja, zato što bi svi trebalo da imaju na umu da nema domaćeg rješenja za globalnu krizu. U globalizovanoj ekonomiji i svijetu, takvo rješenje nije moguće.”

Pojedine zemlje i ekonomisti izražavaju zabrinutost u pogledu takozvanog globalnog valutnog rata, optužujuči neke od država da snižavaju vrijednost valuta kako bi njjihovi proizvodi bili konkuretni na svjetskom tržištu.

“Mnogi govore o valutnom ratu. Lično mislim da taj termin zvuči previše vojnički. Treba međutim priznati da mnoge zemlje koriste svoje valute kao oružje, što nije dobro za globalnu privredu”, istakao je Stros-Kan.

Tržište valuta
Tržište valuta

Sjedinjene Države i Japan, kao i više drugih zemalja, razmatraju ili primjenjuju monetarne mjere koje bi dovele do manjih kamatnih stopa na tržištu i na taj način umanjile privlačnost njihovih valuta. Brazil je povećao poreze na inostranu kupovinu svojih obveznica, kako bi održao nisku vrijednost reala. U centru pažnje je međutim Kina, koja preduzima najagresivnije mjere kako bi vještački održala nisku vrijednost juana. Američki i evropski zvaničnici navode da to nanosi ogromnu štetu trgovini i tržištu radne snage i traže od kineskih zvaničnika da ubrzaju porast vrijednosti valute, ukoliko žele da izbjegnu novu krizu.

Predsjednik Svjetske banke, Robert Zelik, saglasan je da bi bi vrijednost kineske valute trebalo da bude veća, ali ističe da to nije magično rješenje za neujednačenost globalne ekonomije. Takođe smatra da Sjedinjene Države snose određenu odgovornost.

“U Sjedinjenim Državama postoji relativno niža štednja i velika potrošnja. Zvaničnici će morati da se pozabave tim."

Zelik je ocijenio da međunarodne agencije, poput MMF-a i Svjetske trgovinske organizaciju, mogu da pomognu u smanjivanju tenzija u pogledu valuta, prije nego što se situacija pogorša.

“U svijetu, koji je sve više povezan, moramo ne samo da budemo svjesni mogućih negativnih efekata određenih mjera na druge zemlje, već i da preduzmemo odgovarajuće poteze. Danas se suočavamo sa tenzijama u pogledu vrijednosti valuta, koje mogu da izazove probleme, ukoliko se ne riješe.”

Strahovanja u pogledu globalnog valutnog i trgovinskog rata biće medju glavnim temama sastanka MMF-a i Svjetske Banke, ovog vikenda u Vašingtonu, kao i razgovora finansijskih zvaničnika Grupe 7. Na sastancima će, kako se očekuje, biti razmotreni napori da se Kina ubijedi da dozvoli porast vrijednosti juana, dok američki dolar slabi.

XS
SM
MD
LG