Linkovi

Ekonomski efekti Mundijala


Stručnjaci se ne slažu u proceni ekonomskih efekata Mundijala u Brazilu i sličnih sportskih mega dogadjaja.

Svetsko prvenstvo u fudbalu ušlo je u završnicu. I dok brojni navijači širom sveta očekuju konačan rasplet sledeće nedelje, brazilske vlasti kažu da su zadovoljne doprinosom mundijala ekonomiji zemlje. Medjutim, analitičari koji proučavaju dugoročne efekte sportskih mega dogadjaja nisu toliko optimistični.

Šef brazilskog turističkog biroa, Embratur, Visente Neto ističe da je mundijal upumpao, kako se procenjuje 15 milijardi dolara u brazilsku ekonomiju:

„Kada se radi o efektima – brojke su izvanredne. Stvoreno je milion radnih mesta ili 15 odsto ukupno otvorenih radnih mesta u Brazilu ove godine.“

Brazilska vlada je uložila 11 milijardi dolara u stadione i druge objekte infrastrukture za svetsko prvenstvo i dodatne 2 milijarde u obezbedjenje. Očekuje se da će vlada takodje morati da uloži dodatne milijarde dolara za pripremu letnjih olimpijskih igara 2016. Medjutim, analitičar koji proučava efekte sportskih mega dogadjaja, Kris Gafni, sa Federalnog univerziteta Fluminenze u Rio de Žaneiru, smatra da su ove brojke preuveličane:

„Mislim da nisu uložili dovoljno novca da bi stvorili trajna radna mesta. U brazilskoj ekonomiji to nije mnogo novca. Radi se o ulaganju 30 milijardi dolara u ekonomiju veličine hiljadu milijardi dolara."

Drugi ekspert, Lisa Delpi Neiroti sa univeriziteta Džordž Vašington, kaže da bi stvarne ekonomske koristi ovakvih dogadjaja mogle da budu dugoročne prirode i da se neće neposredno osetiti:

„Radi se o transferu znanja. Ljudi uče više o ugostiteljstvu, upoznaju se sa novim digitalnim tehnologijama. Dakle, mislim da će biti dosta pozitivnih efekata u hotelijerstvu, medijima, trgovini i marketingu.“

Medjutim Kris Gafni smatra da novac koji je investiran neće doneti poboljšanje većini Brazilaca:

„Svetska prvenstva u fudbalu i olimpijske igre su odraz odredjenog poslovnog modela koji je postavljen odozgo naniže - to jest, on odgovara interesima lokalnih političkih i poslovnih elita i obezbedjuje profite medjunarodnim korporacijama.“

Lisa Delpi Neiroti se ne slaže

„Da, utrošeno je mnogo novca, ali ipak moramo da shvatimo da infrastruktura koja je izgradjena za mundijal ostaje u zemlji.“

Drugi analitičai ukazuju da će mundijal verovatno pomoći brazilskoj ekonomiji, ali da će takodje povečati inflaciju i javni dug. Prema nedavnim anketama manje od polovine Brazilaca veruje da je organizovanje mundijala bilo dobra ideja. Takodje su održani brojni protesti protiv svetskog prvenstva ali su se oni proredili otkako je takmičenje počelo.

Ipak, mnogi Brazilci su ponosni što su domaćini mundijala i 600 hiljada posetilaca koji su došli u Brazil da bi prisustvovali utakmicama. Oni se nadaju da će gosti preneti pozitivne utiske o Brazilu kada se vrate u svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG