Linkovi

Počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu


Svečanom ceremonijom na gradskom stadionu u Johanesburgu započelo je 19. Svetsko prvenstvo u fudbalu – prvo koje se održava na afričkom kontinentu.

Oko 90,000 navijača, od kojih je većina nosila žuto i zeleno – boje južnoafričke reprezentacije, okupilo se na renoviranom fudbalskom stadionu u Johanesburgu. Prvu utakmicu na prvenstvu u kojem učestvuju 32 zemlje odigrala je domaćin, Južna Afrika, sa Meksikom a rezultat je bio nerešen - 1:1.

Ceremoniji otvaranja, na kojoj su nastupali afrički umetnici - pevači i plesači u živopisnim kostimima, prisustvovali su južnoafrički predsednik Jakob Zuma i njegov meksički kolega Felipe Kalderon, a svaki je nosio navijački šal svog tima.

Televizijske kamere takodje su snimile dobitnika Nobelove nagrade za mir, južnoafričkog nadbiskupa Dezmonda Tutua, kako nosi dres domaćeg tima i pleše na tribinama.

Senku na ceremoniju je, medjutim, bacilo odsustvo bivšeg predsednika Nelsona Mendele, koji je otkazao planirani dolazak nakon što je njegova praunuka poginula u saobraćajnoj nesreći, vraćajući se kući sa koncerta u čast otvaranja Svetskog prvenstva.

Obraćajući se prisutnima pred početak prve utakmice, predsednik Zuma je izjavio da je 91-godišnji Mendela želeo da prisustvuje ali je bio sprečen zbog iznenadne smrti 13-godišnje praunuke Zenani.

Zuma je takodje istakao da je u pitanju prvo svetsko prvenstvo u fudbalu čiji je domaćin neka afrička zemlja, nazivajući ga „afričkim Svetskim kupom“.

Utakmice Mundijala igraju se na deset stadiona širom Južne Afrike, uključujući Soccer city i Elis park u Johanesburgu.

Pored automatske kvalifikacije zemlje domaćina, pet afričkih država je prošlo kvalifikacije za ovogodišnji kup – Obala slonovače, Gana, Kameron, Nigerija i Alžir.

Italija brani titulu sa prošlog prvenstva, ali se Španija, aktuelni evropski šampion, i Brazil koji je pet puta u istoriji osvajao Svetski kup, smatraju favoritima ove godine.

Prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu održano je 1930. godine u Montevideu, gde je domaćin Urugvaj u finalu porazio Argentinu.

Bajden: "Američki tim pobedjuje Englesku"

Američki potpredsednik Džo Bajden prognozirao je da će SAD odneti pobedu u svom prvom meču sa Engleskom u subotu. Bajden na Svetskom prvenstvu predstavlja Sjedinjene Države u ime predsednika Obame, koji nije mogao da prisustvuje otvaranju kupa.

Na sastanku sa svetskim zvaničnicima u američkom konzulatu u Johanesburgu, Bajden je čestitao Južnoj Africi na organizovanju prvog Svetskog kupa na afričku tlu, ocenjujući da je u pitanju "istorijski dogadjaj." Džo Bajden je, takodje, izrazio saučešće porodici bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mendele, zbog smrti njegove praunuke.

Američki potpredsednik prisustvovao je prvoj utakmici prvenstva, a u subotu će gledati meč SAD-Engleska. Južna Afrika je poslednja stanica Bajedenove posete Africi, a prethodno je posetio Keniju i Egipat.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG