Linkovi

SB: Kriza zbog Krima smanjuje obim ruske ekonomije


U novom izveštaju Svetske banke navodi se da bi ruska ekonomija mogla da se smanji za 1,8 odsto u 2014.

Svetska banka je zaključila da bi obim već slabašne ruske ekonomije mogao znatno da se smanji ove godine ukoliko se loši odnosi Moskve sa zapadom povodom aneksije Krima intenziviraju.

U novom izveštaju objavljenom danas, Svetska banka navodi da bi ruska ekonomija mogla da se smanji za 1,8 odsto u 2014. i da bi investitori mogli da povuku rekordnih 150 milijardi dolara iz te zemlje.

Ova medjunarodna finansijska organizacija navodi da je "već postojeći problem poverenja“ povodom ruske ekonomije sada „kriza poverenja", koja je "jasno razotkrila njene slabosti".

Svetska banka takodje pretpostavlja da će "politički rizici biti primetni kratkoročno" u periodu posle inicijalnog uvodjenja ekonomskih sankcija od strane Sjedinjenih Država i Evropske unije protiv ključnih ruskih zakonodavaca i savetnika vezanih za predsednika Vladimira Putina. Zapad je pretio da će uvesti oštrije sankcije ukoliko Rusija, posle aneksije Krima, udje dublje u Ukrajinu.

Svetska banka navodi da bi, ukoliko dodje do eskalacije loših odnosa "mogla da raste neizvesnost povodom sankcija Zapada i odgovora Rusije na njih". Takodje je navedeno da bi povećanje političkih tenzija "dublje poljuljalo poverenje i investicione aktivnosti".

U izveštaju se navodi i da bez obzira kako se bude odvijao spor na Krimu, postoji rizik da će Rusija "biti ponovo u stanju krize" kako bi rukovodila svojom ekonomijom.

Svetska banka je navela predvidjanje o smanjenju ekonomije od 1,8 odsto što je "krajnje rizični scenario“. Medjutim, takodje je navedeno da bi se ekonomija Moskve, čak i ako bi efekti ovog zastoja oko Krima bili kratkročni, širila samo po stopi od 1,1 odsto ove godine, što je polovina onoga što je predvidjeno u decembru.

Rusija je procenila da su investitori povukli 70 milijardi iz zemlje u prva tri meseca godine, u poredjenju sa 63 milijarde za celu prošlu godinu. U najgorem slučaju, navodi Svetska banka, iz Rusije bi ove godine moglo da bude izneseno 150 milijardi dolara, a naredne 80 milijardi.
XS
SM
MD
LG