Linkovi

Sumorna prognoza Svetske banke


Glavni ekonomista Svetske banke Džastin Jifu Lin sluša pitanja novinara na pres konferenciji o globalnim ekonomskim izgledima, u Pekingu, 18. januara 2012.
Glavni ekonomista Svetske banke Džastin Jifu Lin sluša pitanja novinara na pres konferenciji o globalnim ekonomskim izgledima, u Pekingu, 18. januara 2012.

Eksperti Svetske banke izdali su sumornu procenu izgleda ekonomskog rasta i kažu da bi u slučaju ozbiljnog poremećaja, posledice trpele sve zemlje i regioni.

Oni kažu da će svetska ekonomija ove godine rasti sporije od predviđanja, usled evropske dužničke krize i borbe protiv inflacije u drugim delovima sveta.

Ekonomisti takođe ukazuju da bi rast mogla da ugrozi zategnutost na Bliskom istoku i severu Afrike, a da mu neće pomoći ni političko prepiranje u Vašingtonu. U danas objavljenom izveštaju Svetske banke, navodi se da će svetska ekonomija ove godine rasti svega 2,5 odsto, a da će se ekonomija Sjedinjenih Država usporiti na svega 2,2 odsto.

Manje investicija u Kini

Direktne strane investicije u Kini smanjile su se drugi mesec zaredom u decembru, s obzirom da nestabilna svetska ekonomija zabrinjava investitore.

Investicije iz inostranstva su se u decembru smanjile za gotovo 13 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Zvaničnici Ministarstva trgovine kažu da su taj pad izazvali ekonomski problemi u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Dotok investicija iz Sjedinjenih Država se smanjio za 26 odsto u 2011, a iz Evropske unije za gotovo 4 odsto. Iako je stopa ulaganja iz inostranstva smanjena, sveukupna cifra za 2011. se povećala za 0,1 odsto i dostigla rekordnih 116 milijardi dolara, bez obzira na globalno ekonomsko usporavanje.

XS
SM
MD
LG