Linkovi

Karijera ili porodica, ili oboje?


Džen, koja ima dve ćerke, radi kao konsultatkinja

U SAD se ponovo postavlja pitanje da li žene mogu da imaju karijeru i porodični život

Jedno od osnovnih načela pokreta za ženska prava u Sjedinjenim Državama jeste ideja da žena može, i treba, da «ima sve» - odnosno da može da ima i karijeru koju želi i porodični život. Međutim, ta ideja ponovo je dovedena u pitanje koju su podstakli brojni članci u magazinima – u vreme kada i muškarci i žene pokušavaju da uspostave balans između posla i porodice u jeku ekonomske krize.

Tipično veče za Džen i njenu porodicu. Večera je postavljena malo kasnije, ali to nije neuobičajeno u zaposlenoj kući. Džen u Vašingtonu radi kao konsultantkinja u firmi koja pruža poslovne usluge vladi. Ona živi u predgrađu sa mužem i dve ćerke. Oboje balansiraju između čuvanja dece, njihovih brojnih vanškolskih aktivnosti i svojih zahtevnih poslova.

“Ponekad pomislim da bih volela da učestvujem u nekim velikim pregovorima ili da se uključim u bitan projekat. Međutim, ne žalim jer stignem da budem sa svojom decom”.

Džen priča o odluci koju je donela pre nekoliko godina – da napusti posao u jednom komitetu američkog Senata i da postane konsultantkinja.

Vašington je jedan od gradova pun moćnih ljudi gde se živi pod velikim pritiskom i ako imate visoku poziciju u vladi ili na nekom drugom poslu ovde u DC-u jako je teško odvojiti vreme za porodicu i ostati u trci. Ovo nije fleksibilan grad”.

Nešto slično je primetila i profesorka En-Mari Sloter kada je 2009. sa Univerziteta Prinston došla u Vašington jer je dobila visoku poziciju u Stejt departmentu. Ona je otišla 2011. i nedavno je napisala članak pod nazivom «Zašto žene i dalje ne mogu da imaju sve». Sloter kaže da su na radnom mestu potrebne velike promene u fleksibilnosti.

“Poslovi su i dalje organizovani pod pretpostavkom da onaj ko radi ne mora i da se brine o deci. Te promene, koje nije toliko teško sprovesti, napravile bi ogromnu razliku za roditelje – i muškarce i žene, kojima je potrebna podrška u sistemu.“

Nira Tanden, predsednica i izvršna direktorka Centra za američki progres, ne slaže se sa negativnom ocenom En-Mari Sloter. Iako priznaje da su većina njenih kolega u tink tenkovima i u istraživačkom polju muškarci, Tanden smatra da bi žene trebalo da budu ponosne na dosadašnji napredak.

Sve je više žena lidera i treba da radimo ka tome da postoji više jednakosti na radnom mestu, da su žene plaćene isto koliko i muškarci, da se posao i porodica cene i da je sve moguće. Samo treba da nastavimo da radimo na tome“.

U Čevi Čejsu, nadomak Vašingtona, Džen sebe smatra jednom od srećnijih žena. Ona kaže da ima fleksibilnost i da, zahvaljujući tehnologiji, može da radi sa bilo kog mesta.

„Bez Blekberija i mogućnosti da konstantno proveravam imejl, verovatno bi morala da provodim mnogo više vremena u kancelariji“.

Kasno je i Džen proverava da li su ćerke završile domaći zadatak, a posle se nada da će stići nešto da pročita i dovrši posao pre nego što krene na spavanje pre ponoći. Dan je bio dug i teško je reći koliko je bio izbalansiran.
XS
SM
MD
LG