Linkovi

Solidarnost sa ženama u Vašingtonu na svakom kontintentu


Protesti na Trafalgar skveru u Londonu, 21. januar 2017.
Protesti na Trafalgar skveru u Londonu, 21. januar 2017.

Žene u velikim gradovima širom sveta su demonstrirale u znak solidarnosti sa demonstratima u Vašingtonu koji se se danas okupili u velikom broju dan posle inauguracije Donalda Trampa za američkog predsednika.

Poput demonstracija u glavnom gradu Amerike mnogi globalni protesti su podstaknuti zabrinutostima povodom prava žena, gradjanskih prava i ekoloških pitanja dok Tramp počinje svoj mandat.

U Japanu stotine, pretežno Amerikanki koje žive u toj zemlji, marširale su kroz Tokijo uzvikujući slogane i noseći transparente kojima se zagovara ljubav i saosećajnost.

U Australiji su hiljade demonstranata marširale pored američkog konzulata u Sidneju u znak protesta zbog, kako su organizatori naveli, "retorike mržnje" novog američkog predsednika, optuživši Trampa da "normalizuje seksizam i rasizam".​

Pariz
Pariz

"Zgrožena sam kada čujem ko je imenovan u njegov kabinet. Glupost počinje da opseda svet. Ovo ima globalne implikacije", rekla je jedna učesnica.

"Mislim da je zastrašujuće i mislim da će samo biti gore, šta će se dogoditi sa Bliskim istokom, organizacijama i institucijama UN-a, NATO-m. Pred svetom, kakvog smo do sada znali, je užasan, užasan period" rekao je jedan demonstrant.

Kako se procenjuje 80.000 ljudi se okupilo u Londonu kraj američke ambasade i marširalo do Trafalgar skvera.

U Berlinu žene su držale transparente ispred Brandenburške kapije tokom jednog od sedam skupova u Nemačkoj.

Berlin
Berlin

Demonstracije su održane u nekoliko drugih evropskih gradova uključujući Pariz, Budimpeštu, Amsterdam i Hag.

Kejptaun u Južnoafričkoj republici se priključio skupom pod nazivom "Marš sestara protiv Trampa".

"Nema razlike medju ženama koje su u Sjedinjenim Državama i ovde", rekla je za agenciju Rojters Rejčel Mvikali, koja je pomogla da se organizuje marš u Najrobiju. Marševi su održani i u Nigeriji , Malaviju i na Madagaskaru.

Marševi su planirani na svakom kontinentu uključujući Antarktik.

Kako piše na veb stranici Marša žena na Vašington 700 "sestrinskih marševa" biće održano sa, kako se procenjuje dva miliona učesnika.

XS
SM
MD
LG