Linkovi

Žene u crnom obeležile godišnjicu stradanja Vukovara


Pripadnice Žena u crnom obeležile godišnjicu ulaska jedinica JNA u Vukovar. U isto vreme, ultradesničarska organizacija Zavet povodom toga održala kontramiting...

Žene u crnom održale su danas performans u centru Beograda povodom 23. godišnjice stradanja Vukovara, dok su istovremeno pripadnici pokreta Zavetnici održali protest zbog skupa Žena u crnom.

Povodom 23. godišnjice ulaska jedinica JNA u Vukovar 1991. godine, nevladina organizacija Žene u crnom održala je danas performans u centru Beograda pod nazivom "Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru".

Skup je obezbeđivala policija, nekoliko okupljenih građana je negodovalo zbog performansa Žena u crnom, a u jednom trenutku na prostor ispred Ruskog cara došli su i predstavnici desničarske organizacije Zavetnici koji su razvili transparent "Vukovar nikad neće biti Vukovar (na latinici)".

Koordinatorka Žena u crnom, Staša Zajović rekla je da ta mirovna akcija pokazuje građansku odgovornost da se nikad ne zaboravi ubijanje jednog grada i njegovog stanovništva.

"Smatramo da je neophodno da Vojska Srbije otvori arhive o nestalima u Vukovaru, i makar tako pokaže minimum poštovanja za žrtve zločina koji su izvršile jedinice JNA i paravojne formacije, koje su dejstvovale uz ogromnu logističku, vojnu i svaku drugu pomoć režima Srbije", rekla je Zajović.

Portparolka pokreta Zavetnici, Nataša Đurđević je protest protiv skupa Žena u crnom objasnila stavom da se one svojim aktivnostima direktno rugaju srpskim žrtvama i prognanim Srbima.

"Za nas Vukovar nikada neće biti latinični Vukovar, upravo zato što istorijski podaci svedoče da je reč o srpskom gradu, koji je srpska vojska branila od najezde tadašnjih hrvatskih, ustaških, separatističkih vojnika", poručila je Đurđević.

Staša Zajović je na to odgovorila da reakcije Zavetnika pokazuju da političke elite Srbije nisu učinile ništa da objasne odgovornost za zločine u Vukovaru i da zbog toga ultradesničarske organizacije uvek neprijavljeno drže kontramitinge.

XS
SM
MD
LG