Linkovi

Video igre sve popularnije među ženama


Dok muškarcii dalje dominiraju svetom kompetitivnih onlajn video igara, ta slika se polako menja.

Studije pokazuju da žene čine skoro polovinu gejmera na svetu. Medjutim, većina žena igra neobavezne igre na svojim telefonima ili tablet računarima – za razliku od većine muškaraca koji vole da se takmiče na internetu sa drugim igračima.

Žene koje vole kompjuterske igre pronašle su konkurenciju na konferenciji kompanije Intel u San Francisku.

Daleko smo dogurale sa video igrama, ženama na tom polju, ženskom scenom. Svakog dana žensko učešće postaje sve masovnije”, kaže Dajen Tren iz Hjustona u Teksasu, deo tima gejmerki nazvanog CLG Red.

One iz različitih gradova igraju video igre na internetu, a zajedno su putovale u inostranstvo, gde su pobedjivale na svetskim prvenstvima gejmera. Lider tima, Stefani Harvi iz Montreala, kaže da su video igre slične bilo kom drugom sportu.

“Vežbam, imam tim, trenere, svoje osoblje, sponzore. Učestvujem u ligama. Imam zvanične utakmice, turnire i navijače baš kao igrači u profesionalnim sportovima.”

Njen tim igra akcionu igru zvanu “Counter Strike” i ima hiljade fanova koji prate igricu na vebsajtu Tvič, a gledaju i pregled igre na You Tube-u. Uprkos šovinizmu u digitalnim video igrama, žene drže svoje mesto u ovom sportu kojim dominiraju muškarci, kaže Boni Ruberg, istraživač video igara sa Univerziteta Južne Kalifornije.

“Zato, ako dodju do trenutka da su suočene sa diskriminacijom, ako neko kaže nešto o njima ili ženama uopšte, znaju kako da se postave i bore za sebe u takvom okruženju.”

Kada ne učestvuje u video igrama, Benita Novšadijan studira kompjutersku tehnologiju na koledžu u Kaliforniji.

“Trenutno su moj glavni predmet informacioni sistemi, praktično informaciona tehnologija, ali se nadam da ću ostati u industriji video igara a moja diploma tu možda može da mi pomogne.”

U medjuvremenu, ona i članice njenog tima uživaju u svojoj slavi na internetu i zabavi profesionalnih takmičenja gejmera.

XS
SM
MD
LG