Linkovi

Žene u borbi protiv ekstremizma


Izbeglice koje su pobegle od nasilja ekstremističke grupe Boko Haram
Izbeglice koje su pobegle od nasilja ekstremističke grupe Boko Haram

Projekat Stejt Dipartmenta okuplja pravnike, blogere, aktiviste i istraživače - svaka od tih žena angažovana je u borbi protiv nasilnog ekstremizma u svojoj zemlji

Od Libana do Bangladeša žene se suprotstavljaju ekstremistima informišući svoje sunarodnike o potrebi odbacivanja terorizma i nasilnih ideologija.

Libanka Maja Jamut je svedok osnovnog podsticaja terorizma. Postoji samo jedno rešenje, kaže ona.

“Svest o tome da se ne treba pridruživati takvim grupama. One su veštačke, lažne i iluzorne. Oni sve prikazuju kao da je Diznilend, a u stvari je užasan-lend. Nije nimalo zabavno. Tamo idu samo bolesnici, pravi bolesnici.

Maja učestvuje u projektu Stejt Dipartmenta, koji okuplja pravnike, blogere, aktiviste i istraživače - svaka od tih žena angažovana je u borbi protiv nasilnog ekstremizma u svojoj zemlji. Održavaju dvonedeljni sastanak kako bi mogle da razmene ideje i razviju nove strategije u Americi. Borba protiv nasilnog ekstremizma je posebno važna za žene, smatra palestinski istraživač - Nadia Nuseibah.

“Ako bi žene bile dovoljno umerene i tolerantne, bar bismo mogle da porazimo ekstremizam kod kuće. One s druge strane takođe poseduju moć ljubavi. Kad volite svog sina, svog muža, svog oca – ta snaga ljubavi koju žene imaju zaista može da porazi veliki broj neprijatelja koji su na strani ekstermizma.”

U Bangladešu, gde je jedan bloger ubijen u brutalnom napadu mačetama zato što je kritikovao verski ekstremizam, Prijanka Kanta kaže da je poštovanje drugih religija put za udaljavanje od ekstremizma.

“U Bangladešu najteži posao je uspostaviti sekularnu naciju. Po nama sekularizam znači tolerantnost u odnosu na sve religije. Mogu se upražnjavati sve verski obredi, ali molim ne na račun drugih religija.”

Maja Jamut kaže da je inspirisana radom ostalih učesnice programa, a naročito jedne Pakistanke.

„Ona me motivisala i dala mi je snagu da nastavim i da nikada ne odustanem, jer ima dana kada bi najradije digla ruke od ovog posla. Kad god izgubim motivaciju setim se nje i onoga što je rekla o svom slučaju i rešenosti da nastavi da se bori i da se bori i dalje.“

Takve veze mogu da naprave razliku u svetu u kojem se putem društvenih medija s lakoćom širi nasilje.

XS
SM
MD
LG