Linkovi

Sve više žena u SAD otvara svoje firme


Barbara Ejers, predsednica i direktorka kompanije za selidbe Epl Transfer u Frederiksburgu u Virdžiniji.
Barbara Ejers, predsednica i direktorka kompanije za selidbe Epl Transfer u Frederiksburgu u Virdžiniji.

Gotovo trećinu malih privrednika u Americi čine žene. Prema najnovijim istraživanjima, taj broj je u porastu.

Gotovo trećinu malih privrednika u Americi čine žene. Prema najnovijim istraživanjima američkog Biroa za popis stanovništva, taj broj je u porastu, pogotovo u industrijama kojima su nekada vladali isključivo muškarci. Novinarka Glasa Amerike, Džuli Tabo posetila je jednu privatnu firmu u vlasništvu žene u Frederiksburgu, u državi Virdžinija.

Pre nekoliko decenija ovaj kamion bi najverovatnije pripadao kompaniji na čijem je čelu bio muškarac. Kamion je međutim vlasništvo Barbare Ejers. Ona je predsednica i izvršna direktorka kompanije „Epl tranfer“ u Frederiksburgu u Virdžiniji, koja pruža usluge selidbe privatnim licima i preduzećima širom Sjedinjenih Država i u inostranstvu. Ejers je osnovala kompaniju sa svojim bratom 1988. godine.

„Počeli smo, samo brat i ja, sa jednim malim kamionom. On je selio ljude, a ja sam se bavila kancelarijskim poslovima“, kaže Barbara Ejers.

Ona danas ima čitav vozni park, ogromno skladište i preko 100 zaposlenih u sezoni selidba.

Ana Harvi iz američke Administracije za malo preduzetništvo kaže da je sve više kompanija u vlasništvu žena.

„Kada pogledate, 1979. godine je svega pet odsto malih privatnih preduzeća bilo u vlasništvu žena. A evo nas sada, skoro da je 2013. i 30 procenata malih privrednika su žene“.

Harvi kaže da je taj trend počeo sa zakonom koji je donet 1970. godine.

„Tada je donet zakon da žene mogu da dobiju zajam bez muškog žiranta. To je zaista donelo velike promene što se tiče ženskih malih privrednika“.

A onda, kaže Harvi, tu je ekonomija.

„Došlo je do masovnih otpuštanja i žene su stale i rekle ‘znate šta, idem da tražim posao, ali u međuvremenu ću da osnujem firmu za ono čime sam oduvek htela da se bavim’. I to onda postane prava firma“.

Harvi, koja je bila mali privrednik, kaže da federalna vlada umnogome pomaže ženama.

„Prošle godine smo pomogli 160 hiljada žena da naprave poslovni i marketinški plan, da počnu da koriste društvene mreže i sve ostalo što vam je potrebno da pokrenete biznis“.

Barbara Ejers kaže da specijalizovani vladini programi pomažu ženama, vlasnicama malih privatnih kompanija da dođu do ugovora sa vladinim agencijama.

“Mnogo naših klijenata je iz Sekretarijata za odbranu. Imamo ugovor sa njima, tako da nam omogućuju smeštaj i kancelarijski prostor“.

To je takođe otvorilo vrata za poslove koji su tradicionalno bili izvan dometa žena.

„Ja sam u poslu sa kamionima što je novitet, jer to je tradicionalno muška industrija. Ponekad naiđem na otpor. Nije to odraz muškaraca, to je stav i navika na ono što je bilo ranije“.

Ejers međutim kaže da se to sve isplati.

„Kada vozim autoputem i vidim neki od mojih kamiona, osećam se ponosno“.

To je osećaj koji deli sve više Amerikanki - privatnih preduzetnica.
XS
SM
MD
LG