Linkovi

Žene pevaju bluz


Elenor Sajg, pevačica bluza iz Izraela
Elenor Sajg, pevačica bluza iz Izraela

Kada su se prvi snimci bluza pojavili početkom 1920-ih, pevačice kao što su Ma Rejni i Besi Smit bile su zvezde. Medjutim, tokom kasnijih godina, muškarci su preuzeli dominaciju nad bluz scenom.

Da žene i dalje vrlo uspešno pevaju bluz, potvrdio je i nedavni koncert u Memfisu u Tenesiju,održan na marginama Medjunarodnog takmičenja u bluzu.


Iako zvuči kao da je došla pravo iz delte Misisisipija, pevačicca Elenor Sajg i bend Ori Naftali su iz Izraela, gde, prema rečima Elenor, bluz počinje da stiče svoju publiku.

"Jevreji imaju mnogo razloga da pevaju bluz.“

Ona i članovi njenog benda sada žive u Memfisu, a došli su u Centar za južnjački folklor da bi nastupali u okviru manifestacije „Žene u bluzu.“

„Sve smo mi žene, sve smo sestre, i ovo je bluz, tako da uživamo...“

Džudi Pajzer je direktorka Centra za južnjački folklor.

"Ovo je njihova šansa, ne samo da veličaju bluz nego slave i njegov ženski aspekt... to su mlade pevačice koje imaju mlade ideje, mlade snove, mlade ciljeve...“

Medjutim, organizatorka koncerta Mišel Sajdman kaže da ona i koorganizatorka Teri Robins žele da pobede otpor koji prema njihovim rečima postoji kada treba zakazati nastupe žena u klubovima i na festivalima.

"Često moramo da se borimo da bismo dobile isto poštovanje kao muškarci, i zato moramo da uložimo više napora, da unesemo u muziku svaki delič vatre, strasti i duše koji posedujemo.“

Robins kaže da žene imaju da ponude mnogo toga u svetu bluza.

“Po meni, one donose smelost, dušu i strast“, kaže Teri Robins.

Primer za to je Lejdi Rouz, koja je na koncert došla iz istočne američke države Merilend.

"Unosim srce i dušu u ono što radim, mislim da se to vidi u mojim pesmima i publika to zna da ceni.“

Ona kaže da najveća nagrada za nju potiče od gledalaca koji joj kažu da ih je njena muzika rasplakala.

"Lepo je kad možete da dirnete nekoga.“

Lejdi Rouz kaže da je važno da mlade žene imaju pred sobom uspešne ženske bluz izvodjače čiji primer mogu da slede – dok razvijaju sopstveni stil i zadiru duboko u sopstvene uspomene da bi izrazile svoja osećanja.
XS
SM
MD
LG