Linkovi

Vežbanje neophodno za kontrolisanje telesne težine


Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da više od milijardu odraslih osoba ima prekomernu težinu, dok je najmanje 400 miliona ljudi gojazno. Mada zvuči staromodno, lekari kažu da je najbolji način za gubljenje telesne težine, manje jela i više vežbanja. Ali, za žene srednjih godina ili starije, stručnjaci navode da je jedan sat vežbanja dnevno neophodno samo za održavanje telesne težine. Što je žena teža, mora više da se potrudi u gubljenju kalorija.

Život jednostavno nije pravedan. Biološki, žene imaju više telesne masti od muškaraca. Njima je potrebno manje kalorija nego muškarcima. Za većinu žena i muškaraca, uklapanje jednog sata umerenog vežbanja u već grozničav dan je veoma teško, ako ne i nemoguće. Ali za mnoge žene, većina sati tokom dana već je popunjena punim radnim vremenom i porodičnim obavezama. Na kraju dana, kada je reč o Sjedinjenim Državama, nema raspoloženja za spremanje prave večere kada je brza hrana toliko dostupna, ali i loša po telesnu težinu.

Medjutim, neke žene koje posećuju ovu teretanu u Bostonu kažu da su voljne da uklope jedan sat vežbanja u svoj dan.

Rado bih to uradila ako će to održavati moju težinu i održavati moje zdravlje", kaže Džejn Devern.

Uradila bih to. Vežbala bih radi održavanja svoje težine“, naglašava Džean Holms.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je procenat Amerikanaca sa prekomernom težinom porastao 60 odsto izmedju 1991. i 2000. godine. Svetska zdravstvena organizacija navodi da je više od milijardu odraslih u drugim zemljama u istom stanju. I dok ima dosta saveta o tome kako izgubiti kilograme, nova studija proučavala je žene srednjih godina i starije koje održavaju normalnu telesnu težinu, a ne drže dijetu.

„Ustanovili smo da su fizičke aktivnosti delotvorne u kontrolisanju telesne težine medju ženama koje su počele sa normalnom telesnom masom.“

I Min Li i njene kolege iz Brigam ženske bolnice u Bostonu proučavali su podatke 43 hiljade žena prosečne starosti 54 godine. Tokom perioda od 13 godina, žene su bile podeljene u tri grupe. Prva grupa je svakodnevno vežbala po 60 minuta. Druga je vežbala 30 minuta dnevno, dok je treća vežbala manje od pola sata dnevno.

„Grupe sa manje vežbanja imale su značajno više šansi da dobiju telesnu težinu, u poredjenju sa najaktivnijom grupom žena.“

I Min Li ističe da bi žene sa većom telesnom težinom trebalo da nastave sa vežbanjem.

Iako naša studija pokazuje da to možda nije dovoljno za održavanje normalne težine, dovoljno je da umanji rizik od razvoja mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčana oboljenja, odredjene vrste raka i dijabetesa tipa 2“.

Istraživači naglašavaju da je, iako vežbanje pomaže u prevenciji bolesti, jedini način na koji žene sa viškom kilograma mogu da ih izgube, smanjenje kalorija. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG