Linkovi

Otkaz zbog kontroverznog komentara


Otkaz zbog kontroverznog komentara

Novinar i komentator Huan Vilijams dobio je otkaz od Nacionalnog javnog radija - NPR-a, zbog kontroverznog komentara o muslimanima koji je izneo u razgovoru za drugu medijsku kuću za koju radi – Foks Njuz. Vest o njegovom otkazu postala je istog trenutka senzacija na Internetu, i izbila u prvi plan na američkoj medijskoj i političkoj sceni.

Većina Amerikanaca zauzela je Vilijamsovu stranu, a neki čak pozivaju Kongres da kazni NPR tako što će uskratiti federalna sredstva stanici koju mnogi opisuju kao liberalni medij.

Vest o Vilijamsovom otkazu je tema dana na kablovskim TV mrežama… Medijsku groznicu izazvalo je iznenadjujuće priznanje iskusnog liberalnog novinara.

Kada udjem u avion, moram da vam kažem, ako vidim ljude u muslimanskoj odeći, i pomislim da sebe definišu pre svega kao muslimane, unervozim se i zabrinem“, rekao je Vilijams gostujući u programu konzervativnog komentatora Bila O'Rajlija.

Osim što je podigla prašinu, ta izjava je postala osnov za otkaz. NPR povlači jasnu crtu u sve složenijem svetu komentatorskog novinarstva…

Ako želite da budete politički aktivista, ne možete ujedno da budete reporter ili komentator NPR-a. Osećanja koja je izrazio na Foksu su nešto što treba da stoji izmedju njega i njegovog psihijatra, ili njegovog publiciste“, izjavila je izvršna direktorka NPR-a Vivijan Šiler.

Vilijams je dugo uspešno balansirao izmedju politički suprotstavljenih svetova Foks Njuza i NPR-a, a u integralnom razgovoru sa O'Rajlijem, izrazio je podršku američkim muslimanima.

Ne želimo da u Americi ljudima krše prava, da ih napadaju na ulici, jer su čuli retoriku Bila Rajlija i poludeli…“, izjavio je Vilijams.

Njegovi prijatelji na Foksu očekivano su pohrlili u njegovu odbranu.

„NPR treba da se stidi pošto je „skrenuo s uma“ od političke korektnosti…“, poručio je Karl Rouv gostujući u programu Fox News.

Sara Pejlin je „tvitovala“: „Huane Vilijams – sada si iskusio levičarsku hipokriziju, zabrljali su što su te otpustili.“

Voditeljke emisije „View“, koje zastupaju najrazličitije političke stavove, složile su se da je otkaz suviše ekstremna mera:

„Ne mislim da je trebalo da dobije otkaz jer mnogi ljudi imaju takve predstave, kao što su ih nekada imali u slučaju mladih crnaca“, rekla je Vupi Goldberg, popularna glumica i članica stalne postave tok-šou programa View.

Direktorka NPR-a se u medjuvremenu izvinila, ali ne zbog otkaza već komentara o „psihijatru“ koji je iznela na Vilijamsov račun.

XS
SM
MD
LG