Linkovi

Izvor Vikiliksa pred vojnim sudom


Advokat Bredlija Meninga napušta sudnicu u Fort Midu u Merilendu
Advokat Bredlija Meninga napušta sudnicu u Fort Midu u Merilendu

Američki vojnik Bredli Mening, koji je optužen za odavanje poverljivih dokumenata koji su se kasnije pojavili na sajtu Vikiliks, pojavio se danas prvi put pred vojnim sudom na početku pripremnog ročišta za suđenje

Meningov advokat Dejvdi Kumbs je na tom ročištu zatražio izuzeće predsedavajućeg veća potpukovnika u rezervi, Pola Almance, navodeći kao glavni razlog to što je on istovremeno i civilni tužilac u Sekretarijata za pravosuđe, koje vodi predmet protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Na pripremnom ročištu koji se obavlja u vojnoj bazi Fort Midu u okolini Vašingtona, treba da se donese odluka o tome da li će krivični postupak protiv vojnika Meninga ići na vojni sud.

Mening, bivši obaveštajni analitičar optužen je da je ilegalno skinuo sa internetskih stranica Pentagona i Stejt dipartmenta stotine hiljade poverljivih dokumenata dok je bio na vojnoj službi u Iraku u periodu između novembra 2009. do marta 2010.

On je optužen da je dokumenta dostavio Vikiliksu, koji je počeo da ih objavljuje u julu 2010. Američki zvaničnici tvrde da je objavljivanje ukradenih dokumenata doveo u opasnost živote ljudi koji su sarađivali sa SAD, kao i potkopalo američku saradnju sa drugim zemljama.

Iscurele diplomatske depeše su uznemirile međunarodne diplomatske krugove, zbog iznesenih često negativnih ocena i stavova američkih zvaničnika o stranim liderima, odnosno o njihovom javnom i privatnom životu.

Mening je optužen po više tačaka, uključujući „pružanje pomoći neprijatelju“, što povlači smrtnu kaznu. U slučaju da se nađe pred vojnim sudom, Meningu preti doživotni zatvor, a vlada SAD je najavila da neće tražiti smrtnu kaznu. Mening sutra puni 24 godine.

XS
SM
MD
LG