Linkovi

Poverljive depeše o Ratku Mladiću


Da znamo gde je, uhapsili bismo Mladića već danas, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u Beogradu, 9. decembra 2010.
Da znamo gde je, uhapsili bismo Mladića već danas, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u Beogradu, 9. decembra 2010.

U najnovijim diplomatskim depešama objavljenim na Vikiliksu na red je došla i Srbija i pitanje hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

Poverljiva dokumenta otkrivaju da su Sjedinjene Države i Evropska unija skeptične prema namerama Beograda koji skoro 15 godina ne uspeva da uhapsi Mladića. Kako prenosi dnevni list Njujork tajms, američki diplomata je u jednoj depeši citirao španskog kolegu Ramona Abaroa, koji je 2008. rekao da “Srbija uopšte ne sarađuje sa Haškim tribunalom i savršeno dobro zna gde se nalazi Ratko Mladić”.

Diplomatski telegrami otkrivaju i ocenu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni Valentina Incka da su Sjedinjene Države okrenule leđa potrazi za beguncima i njegove pretpostavke da se Mladić pod drugačijim identitetom krije u Beogradu uz pomoć jedne firme za obezbeđenje.

Pojedine diplomate, kako se otkriva iz poverljivih dokumenata, sumnjaju i na ruske zvaničnike za skrivanje Mladića, navodeći da je šef kabineta predsednika Srbije, Miki Rakić bio posebno sumnjičav prema onima koji su lojalni Mladiću, a koji su o tome razgovarali sa ruskim diplomatama.

Vikiliks objavljuje da su američke diplomate prenele da je "savetnik Ivice Dačića otkrio da je bivši šef BIA-e Rade Bulatović znao gde se krije Radovan Karadžić čak šest meseci pre hapšenja i da ništa nije učinio zbog premijera Koštunice, koji je ideološki blizak Karadžiću, ali i zbog izostanka međunarodnog pritiska".

Srpski predsednik, Boris Tadić je oštro odbacio navode da vlada ima uvida u to gde se nalazi Ratko Mladić i rekao da vlada zna gde se on nalazi, on bi bio uhapšen danas. U vezi sa optužbom da je vlada 2008. znala gde se Mladić nalazi, Tadić je rekao da je bitno o kom delu godine se govori.

"2008. smo imali dva vlade, jednu koju je vodio Vojislav Koštunica i drugu koju je vodio Mirko Cvetković. Ova druga je formirana nakon izbora 2008. godine i preuzela dužnost od sredine 2008. Mesec dana posle preuzimanja dužnosti imenovan je direktor BIA-e i uhapšen je Radovan Karadžić. I kada bi postojeća vlada, uključujući i bezbednosne službe dobila informaciju o poziciji Ratka Mladića budite uvereni da bi on bio uhapšen i izručen Haškom tribunalu. Nema ni jednog razloga učiniti to kada je u pitanju Radovan Karadžić, a ne učiniti to kada je u pitanju Ratko Mladić“, izjavio je predsednik Srbije, Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG