Linkovi

U iščekivanju Vikiliksa


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kontaktirala je nekoliko država zbog predstojećeg objavljivanja miliona tajnih i potencijalno vrlo neprijatnih diplomatskih poruka na kontroverznom vebsajtu "Vikiliks".

Portparol Stejt Departmenta Pi Džej Krouli objavio je na svom "Tviter" nalogu da je sekretarka Klinton razgovarala sa liderima Nemačke, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Francuske i Avganistana.

Jedan viši izraelski zvaničnik citiran u jevrejskom dnevniku "Haarec" rekao je da je izraelska vlada upozorena da bi neke od poruka mogle da sadrže poverljive izveštaje iz američke ambasade u Tel Avivu.

Nekoliko medijskih organizacija prenosi tvrdnje britanskog dnevnika "Al-Hajat" da će se iz diplomatskih poruka saznati da Sjedinjene Države podržavaju Kurdistansku radničku partiju - tursku separatističku grupu, koju Stejt Department drži na listi terorističkih organizacija. Isti dnevnik javio je da bi tajna dokumenta mogla da pokažu da je Turska pružala podršku al-Kaidi u Iraku.

Još nije izvesno kada će "Vikiliks" objaviti dokumenta, kojih će - ukoliko sve bude prema najavi s početka nedelje - biti skoro tri miliona.

Američka administracija smatra da bi objavljivanje poverljivih diplomatskih depeša moglo bi da nanese štetu nacionalnoj bezbednosti i ugrozi živote američkih građana, kao i nacionalne interese, kao i da bi Vikiliksova otkrića „verovatno mogla da stvore tenzije izmedju SAD i saveznika širom sveta“.

U oktobru je Vikiliks objavio gotovo 400.000 poverljivih američkih dokumenata o iračkom ratu, a u julu – 77.000 tajnih dosijea o sukobu u Avganistanu. Veruje se da vebsajt poseduje oko 15.000 ratnih izveštaja iz Avganistana, 260.000 diplomatskih depeša kao i video snimak žrtava u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG