Linkovi

Vikiliks - diplomatska "glavobolja" za SAD


Vikiliks - diplomatska "glavobolja" za SAD
Vikiliks - diplomatska "glavobolja" za SAD

Vlade širom sveta počele su da analiziraju sadržaj velikog broja poverljivih poruka upućenih u Vašington iz američkih ambasada u svetu – poruka koje su procurile u javnost preko veb sajta Vikiliks. Sjedinjene Države najavljuju da će odgovorni za odavanje podataka Vikiliksu – odgovarati pred sudom.

U Londonu i prestonicama širom sveta, novinski naslovi zadali su diplomatsku glavobolju Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. Nekoliko dnevnika objavilo je prvi deo od više od 250 hiljada tajnih poruka, koje su upućivane u Vašington iz američkih ambasada u svetu.

Neke od navodnih poruka su samo „obrukale“ diplomate, dok bi druge mogle da nanesu štetu diplomatskim odnosima, kaže Bob Ejrs, bezbednosni analitičar i bivši američki obaveštajac.

Mnogo toga nam je već poznato. Priče o postojanju korupcije u Avganistanu, ili pokušaju SAD da se ‘ratosiljaju’ zatvorenika iz Gvantanama tako što će ih predati stranim zemljama – to nisu novosti. Ali ako to stavimo u stranu, postoji nekoliko stvari od velikog interesa koje bismo verovatno želeli podrobnije da istražimo.“

Bob Ejrs: Neka otkrića od velikog interesa
Bob Ejrs: Neka otkrića od velikog interesa

Medju takvim otkrićima, kaže Ejrs, jeste tvrdnja da je državna sekretarka Hilari Klinton naredila američkim diplomatama da špijuniraju strane delegacije u Ujedinjenim nacijama.

To je strogo zabranjeno i Sjedinjene Države su prekoračile crtu“, ističe Ejrs.

Hilari Klinton je u ponedeljak komentarisala Vikiliksovo objavljivanje tajnih dokumenata:

SAD duboko žale zbog otkrivanja informacija koje bi trebalo da su poverljive, uključujući privatne razgovore kolega, ili lične opaske i komentare diplomatskog osoblja. Želim da naglasim da se naša zvanična spoljna politika ne odredjuje putem tih poruka, već ovde, u Vašingtonu.“

Mnogi od svetskih lidera čija se imena spominju u otkrivenim depešama okupili su se na evro-afričkom samitu u libijskoj prestonici Tripoliju. Tu je italijanski premijer Silvio Berluskoni za koga se navodi da je opisan kao „ćudljiv, sujetan i neefikasan političar“. Za libijskog lidera ,Moamera Gadafija navodno je rečeno da ga uvek prati „ukrajinska bolničarka sa bujnim oblinama“. No, zabrinutost izazivaju poruke manje lične prirode, koje bi mogle da nanesu veću štetu.

Vikiliks - diplomatska "glavobolja" za SAD
Vikiliks - diplomatska "glavobolja" za SAD

Tajni telegrami američkih diplomata pored ostalog, otkrivaju da se većina od dve stotine američkih taktičkih nuklearnih oružja u Evropi, nalazi u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Turskoj.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku, izjavila je za Glas Amerike da je objavljivanje svih tajnih informacija, diplomatskih ili vojnih, "nezakonito, neodgovorno i opasno".

Ona nije htela da kaže nešto više, objasnivši da je politika NATO-a da ne komentariše tajne informacije. U jednom od telegrama objavljenim na Vikiliksu, navodi se, na primer, da je avganistanski predsednik Hamid Karzai oslobađao neke zatvorenike bez suđenja - jer su imali moćne veze.

Američka ambasada u Kabulu je diplomatskom poštom izvestila Vašington da su Karzai i njegov državni tužilac oslobađali opasne zatvorenike i osobe osumnjičene za trgovinu drogom, bez izvođenja pred sud.

Vikiliks je takodje objavio da je nekoliko arapskih zemalja vršilo pritisak na SAD da napadnu Iran, kako bi se sprečilo da se domogne nuklearnog oružja. U drugim depešama se nagoveštava da je američka vojska vršila vazdušne udare na mete Al-Kaide u Jemenu, čija je vlada prethodno uveravala svoj narod da te napade vrši isključivo jemenska vojska.

Kristofer Mejer, bivši britanski ambasador u SAD, kaže:

Mislim da je naneta šteta, ali za sada je to neprijatnost za Amerikance, neprijatnost za neke lidere i neke zemlje. Medjutim, da vidimo šta će se dešavati u narednih nekoliko dana, jer će Vikiliks objaviti još stvari…“

Dnevnik Gardijan najavio je objavljivanje novih poruka u utorak, medju kojima su dosijea koja se navodno odnose na Severnu Koreju, kao i potencijalno neprijatni komentari na račun britanskog premijera Dejvida Kamerona.

XS
SM
MD
LG