Linkovi

Pakistan osuđuje Vikiliks


Vikiliks
Vikiliks

Pakistan je osudio internet sajt Vikiliks zbog objavljivanja američkih diplomatskih komunikacija rekavši da je to neodgovoran čin.

Predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova Abdul Basit danas je izjavio za Glas Amerike da je Vašington upozorio Islamabad da sledi 'neodobreno curenje informacija' pre no što su one objavljene. On je odbacio tvrdnje da će objavljivanje tih informacija na Vikiliksu potkopati odnose dve zemlje.

Dokumenti na Vikiliksu otkrivaju da su Sjedinjene Države tajno pozivale Pakistan da prihvati američku pomoć u uklanjanju visoko obogaćenog uranijuma iz jednog pakistanskog nuklearnog objekta. Jedan od telegrama objavljenih na Vikiliksu navodi tadašnju američku ambasadorku u Pakistanu, En Piterson, koja kaže da joj je jedan pakistanski funkcioner rekao da bi bilo kakvu sličnu saradnju lokalni mediji prikazali kao nastojanje Vašingtona da oduzme pakistansko nuklearno oružje.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Basit dodao je da su Sjedinjene Države tražile da gorivo proizvedeno u reaktorima koje su Pakistanu dale Sjedinjene Države 1960-tih godina bude vraćeno. Basit je ukazao da je Pakistan odbacio taj zahtev, jer i reaktor i gorivo sada pripadaju Pakistanu. Takodje je istakao da je pakistanski nuklearni program u skladu sa svim medjunarodnim bezbednosnim propisima.

XS
SM
MD
LG