Linkovi

Odobreno izručenje Asanža


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izlazi iz Visokog suda u Londonu, 2. novembra 2011.
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izlazi iz Visokog suda u Londonu, 2. novembra 2011.

Visoki sud u Londonu doneo je odluku da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da bude izručen Švedskoj, gde je suočen sa optužbom za napastvovanje i silovanje. Presuda je doneta u trenutku dok se organizacija, koja je objavila na hiljade tajnih depeša iz američkih ambasada širom sveta – bori sa finansijskim problemima.

Visoki sud u Londonu danas je odbacio žalbu Džulijana Asanža na odluku prvostepenog suda da bude izručen Švedskoj. Osnivač Vikiliksa posle pretresa je ponovo ocenio da je pravni proces – pun nepravilnosti.

"Protiv mene nije podignuta optužnica ni za jedan zločin, ni u jednoj zemlji. Uprkos tome, evropska poternica je tako restriktivna da sprečava britanske sudove da razmotre činjenice slučaja, što su sudije danas jasno pokazale. Narednih dana ćemo razmotriti naš sledeći potez”, kaže Džulijan Asanž.

Švedski tužioci žele da ispitaju Asanža u vezi sa navodima da je silovao i napastvovao dve žene – što su optužbe koje on odbacuje. Njegovi advokati se bore protiv ekstradicije od kada je Asanž uhapšen pre godinu dana.

Mnoge pristalice Vikiliksa tvrde da je zahtev o ekstradiciji politički motivisan od strane vlada ogorčenih zbog aktivnosti te organizacije.

Prošlog novembra, Vikiliks je objavio na hiljade ukradenih, tajnih američkih diplomatskih depeša. Medju njima su bili poverljivi podaci o anti-terorisitčkim aktivnostima i iskrena mišljenja diplomata o stranim liderima. Prethodno su procurele i desetine hiljada tajnih dosijea o ratovima u Avganistanu i Iraku. Asanž tvrdi da, ako bude izručen Švedskoj, postoji rizik da će ga predati SAD gde će mu biti sudjeno.

Čarli Beket, ekspert za medije u Londonskoj školi ekonomije upravo je napisao knjigu o Vikiliksu.

“Ne morate da budete paranoični da biste verovali da neko pokušava da uništi Vikiliks. Medjutim, nisam siguran da ovaj pravni process ima veze sa tim. Već postoji dovoljno snažan pritisak američke vlade i, iskreno, vlada širom sveta, u saradnji sa korporacijama koje dodaju tom pritisku, i znatno otežavaju rad Vikiliksu.”

Najnoviji udarac Džulijanu Asanžu zadat je dok se Vikiliks bori za opstanak. Zbog vladinog pritiska, kompanije kao što su Viza, Masterkard i Pejpel prestale su da prenose donacije toj organizaciji. Analitičari kažu da je 95% izvora finansija Vikiliksa – presušilo.

No, to ne znači i kraj nove vrste medija kao što je Vikiliks, smatra autor Čarli Beket.

I dalje postoje milioni ljudi koji su veoma skeptični prema ‘mejnstrim’ medijima i zvaničnoj politici. Mi živimo u eri umreženih podataka, gde postoji mnogo veća mogućnost da dodje do masovnog otkrivanja tajni. Tako, čak i da Vikiliks nestane, ‘curenje’ informacija i ova vrsta radikalnih aktivnosti na internetu sigurno neće nestati.”

Džulijan Asanž je Vikiliks osnovao u Švedskoj, u uverenju da će ga njeni zakoni o slobodi izražavanja zaštititi od sudskog gonjenja.

Sada ima dve nedelje na raspolaganju da podnese žalbu Vrhovnom sudu Britanije ili će biti izručen Švedskoj da se suoči sa optužbama za silovanje i napastvovanje.


XS
SM
MD
LG